Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au pus în mişcare acţiunea penală împotriva primăriţei comunei Brusturi, Livia Bârlău, şi a primarului comunei Spinuş, Alexandru Fonai, acuzaţi de fraudă cu fonduri guvernamentale şi un prejudiciu de peste 7,1 milioane lei. În acelaşi dosar, este anchetat şi reprezentantul unei societăţi comerciale, pentru complicitate.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Biroul de presă al Parchetului Bihor, cei doi edili din Bihor au fost inculpaţi pentru obţinere ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în timp ce omului de afaceri Gabriel Mirghiş i se impută acuzaţiile de complicitate la obţinerea ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave.

Acuzele la adresa celor doi edili au fost formulate în dosarul în care, în toamna anului 2021, anchetatorii au derulat percheziţii la Primăriile Brusturi şi Spinuş, dar şi la alte 4 adrese din Bihor şi Sălaj, pentru suspiciuni de fraudă la încheierea şi derularea unor contracte în Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2). 

Nereguli și falsuri

Celor doi primari li se impută faptul că au folosit documente false în faţa finanţatorului, "în sensul că au transmis la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o autorizație de construcţie contrafăcută", care le-a fost pusă la dispoziţie de reprezentantul firmei Mirghiș & Mayer SRL, care executa lucrarea, Gabriel Mirghiş, un sălăjean "conectat" la lucrări publice cu binecuvântare de la PSD Bihor.

În baza documentului "fabricat" prin suprapunerea a două xeroxuri cu antetul Consiliului Judeţean Bihor, Primăria Brusturi a decontat lucrări în valoare de 4.383.983 lei, iar Primăria Spinuş 3.104.479 lei, bani care apoi au intrat în conturile firmei patronate de Mirghiş, inculpat acum pentru două infracţiuni de complicitate la obţinerea ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave. 

Banii înapoi

Neregulile ajunse în ancheta Parchetului Bihor au fost dezvăluite de BIHOREANUL încă din aprilie 2021, la scurt timp după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii a dispus sistarea lucrărilor din Brusturi şi Spinuş, a anulat diploma dirigintelui de șantier Nicolae Sălăgean, care nu a sesizat neregulile, iar Ministerul Dezvoltării a blocat decontările. 

Totodată, Ministerul Lucrărilor Publice a solicitat celor două primării să returneze sumele încasate şi iarna trecută a pus sechestru pe conturile bancare ale administraţiilor locale, pentru recuperarea pagubei create. 

Ambele administraţii locale au contestat măsura, procesele fiind, încă, pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În paralel, primărița comunei Brusturi, Livia Bârlău, este judecată și pentru tentativă de omor, după ce în septembrie 2021, împreună cu soțul ei, Petre Bârlău, au bătut crunt un bărbat care a avut nevoie ulterior de îngrijiri medicale pe o durată mai mare de 100 zile. Chiar dacă cei doi au fost și arestați preventiv vreme de mai multe luni, în urmă cu un an a fost realeasă ca președintă a PSD Brusturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!