Biblioteca Universității din Oradea a anunțat că a primit, ca donație, colecția celei mai longevive publicații a românilor din exil, „Cuvântul românesc”, care a apărut lunar în Canada, între anii 1976 și 2005, dar și alte periodice din aceeași țară.
Colecțiile pot fi studiate de cercetătorii interesați de acest subiect.
„Biblioteca Universității din Oradea este singura bibliotecă din România care se poate mândri că poate pune la dispoziția cititorilor și cercetătorilor aproape toate periodicele românești apărute de-a lungul timpului în Canada. Pentru a provoca interesul cititorilor noștri și pentru a veni în întâmpinarea eventualelor demersuri făcute de cercetători, Biblioteca Universității din Oradea își propune să organizeze, cât mai curând, o expoziție de prezentare a fondului ce cuprinde aceste ziare”, a declarat dr. Anarela Chiș, bibliotecar al instituției academice orădene, potrivit unui comunicat transmis vineri de UO.
„Cuvântul românesc” a început să intre în patrimoniul bibliotecii universitare din Oradea începând din anul 2021, grație unei donații făcute de Marian Costache, poet, scriitor și jurnalist care locuiește în Montreal, Canada. Același donator a completat acum donația atât cu ziarul deja menționat, cât și cu publicațiile bilunare canadiene „Accente – Montreal”, „Observatorul”, „Zig-Zag româno-canadian” și „Pagini Românești”, apărute între anii 2021 și 2023.
Potrivit UO, colecția „Cuvântului românesc” pentru anii 1976-2005 este aproape completă.
„Chiar dacă despre o parte a acestor publicații canadiene s-au scris articole științifice, care au avut ca temă Presa românească din diaspora, exil și comunitățile românești, prezentate și publicate în cadrul «Congresului Internațional de Istorie a Presei», din anul 2022 de la Novisad, Serbia, mai sunt multe de aflat”, a adăugat Chiș, ca un îndemn pentru cercetători să le răsfoiască.
Publicația lunară „Cuvântul românesc” a fost apreciată de istorici și jurnaliști pentru că, prin comparație cu alte ziare apărute în afara granițelor, care au oscilat între opoziție și neutralitate ori au fost, pe față, „oficine” ale Securității, s-a situat constant împotriva regimurilor comuniste de la București și de la Moscova. Jurnalistul și profesorul Ilie Rad spunea despre succesul acestui ziar că a fost datorat de faptul că nu a aparținut „unui singur proprietar sau nici măcar unei grupări politice”, ci „aparține întregului exil, este scris de români din toate generațiile exilului, din toate ariile geografice în care este răspândită diaspora românească, fără niciun fel de discriminare socială, etnică sau religioasă”.