Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, a anunțat marți, la ceremonia de deschidere a noului an academic, că instituția își deschide porțile cu un număr record de studenți pentru ultimii 15 ani. De asemenea, Universitatea se mai laudă că este prima în țară în privința diversității specializărilor de masterat.

Pe de altă parte, anul universitar 2024-2025 a început și cu șefi primeniți, din 1 octombrie preluându-și noile mandate, care în premieră au o durată de 5 ani, rectorul, prorectorii, decanii și șefii de departamente realeși în vară.

Rector fericit

„Sunt azi un rector fericit. Pentru prima dată în ultimii 15 ani la Universitatea din Oradea au fost admiși peste 4.500 de studenți în anul I, mai precis 4.590. Mai mult cu 9% față de anul anterior”, a declarat rectorul Bungău, în discursul său de la deschiderea anului universitar.

Merită menționat că pentru Bungău, la 1 octombrie a început al patrulea mandat de rector, el fiind reales în vară, după ce a candidat de unul singur. Rector din 2012, Bungău are asigurată funcția până în 2029 și, dacă va dori, va mai putea candida pentru încă un mandat de cinci ani, după modificările aduse de Legea educației universitare.

Bobocilor de la studii de licență li se adaugă 1.647 de studenți înscriși la programele de masterat și 169 la doctorat. În total, comunitatea academică a UO numără 21.231 de studenți, a mai spus Bungău.

Tuturor, rectorul le-a transmis să profite de anii de studenție, precizându-le că „educația universitară este supremă și nu poate fi înlocuită cu nimic, nici cu inteligența artificială” și că vor reuși să nu se lase intoxicați decât dacă vor pune preț pe dezvoltarea inteligenței lor.

Câți profesori are UO

Bungău a descris în cifre și corpul profesoral, arătând că astăzi instituția are 935 de profesori titulari și alți 483 de angajați (un total de 1.418), iar din acest an universitar are 16 cadre didactice noi, iar 51 avansate în grad. Împărțiți pe grade didactice, 125 dintre dascălii UO sunt profesori, 259 – conferențiari, 377 lectori sau șefi de lucrări și 174 asistenți.

De asemenea, UO are 130 de conducători de doctorate, din care 19 și-au obținut abilitarea în recent, iar 9 profesori au ieșit la pensie în anul universitar recent încheiat. Pe cei din urmă, Bungău i-a nominalizat și le-a mulțumit public: Gavrilă Grebenișan și Nicolae Corbu (ambii de la Inginerie Managerială și Tehnologică), Marian Degeratu (Informatică și Științe), Monica Farago (Medicină), Iosif Ferenț (Teologie), Traian Modog și Maria Pop (Construcții, Cadastru și Arhitectură), Anca Popescu și Olimpia Urdea (Arte).

Specializări noi

Adresându-se în special mediului socio-economic, rectorul Universității din Oradea a descris și dimensiunea celor 15 facultăți locale, precizând că au 101 programe de licență acreditate, 44 de masterat și 20 de doctorat. „După numărul de domenii de master în România, Universitatea din Oradea este pe primul loc. Suntem în fața oricărei universități din țară din punct de vedere al numărului de masterate”, a precizat Constantin Bungău, cel care, de când a preluat conducerea UO, a fost un susținător al diversității programelor de studii, convins că facultățile trebuie să ofere un spectru cât mai larg de specializări, chiar dacă nu au concurență la înscriere.

Ca să nu lase aparența că UO păstrează programe de studii doar de dragul de a le număra, rectorul a pomenit și că în ultimii cinci ani, în facultăți s-au desființat șase programe de studii și au apărut altele noi, adecvate cererilor din piață. Potrivit lui Bungău, în perioada următoare UO va mai deschide două specializări noi: Medicină dentară în limba engleză și Geoinformatică.


Prorectorii Sanda Filip, Livia Bandici și Gabriel Bendea (de la stânga la dreapta) și șeful Școlii Doctorale, un fost prorector al UO, Radu Țarcă

Rectorul a lăudat și parteneriatele UO cu autoritățile locale, mai precis Primăria Oradea, care a construit două cămine în campus, și cu Consiliul Județean Bihor, care a finanțat Parcul Științific și Tehnologic.

Decanii noi, la „tablă”

La festivitatea moderată de prorectorul Sorin Șipoș au mai luat cuvântul președintele Senatului UO, Vasile-Aurel Căuș, prefectul Marcel Dragoș, viceprimarul Oradiei Teofil Filimon și vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan. „Să învățați pentru voi, să învățați să fiți mai buni, astfel încât societatea să aibă nevoie de voi”, le-a transmis Căuș studenților orădeni.

De asemenea, bobocii au fost salutați și încurajați și de o colegă de-a lor, Aida Maria Ritli, studentă în anul I la Științe Socio-Umane, care a mărturisit că este la rându-i foarte emoționată și entuziasmată la gândul anilor ce-i stau în față.

Ca în fiecare an, ceremonia s-a încheiat cu înmânarea de către decani a carnetelor de excelență pentru primii admiși în fiecare facultate orădeană. Cu acest prilej, au ieșit la rampă și decanii noi, cei care pe 1 octombrie și-au preluat mandatele din fruntea facultăților după concursurile care au avut loc în vară. Au conduceri noi 3 facultăți: Științe Economice - Diana Sabău Popa, Inginerie Managerială și Tehnologică - Voichița Ionela Hule (foto jos), și Medicina - Florian Bodog. Merită menționat însă că acesta din urmă, totodată senator PSD, a lipsit de la ceremonia de deschidere a anului universitar.

Totodată, Universitatea are în următorii cinci ani cinci prorectori, din care patru l-au acompaniat pe Bungău și până acum (Anca Dodescu, Sanda Filip, Gabriel Bendea și Sorin Șipoș), iar una este pentru prima oară în funcție (Livia Bandici).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!