Cele două posturi de transformare subterane, fiecare de peste 40 de tone, au fost montate joi înainte de prânz în gropile amenajate în spatele Teatrului de Stat Regina Maria şi la capătul podului Sfântul Ladislau.

Convoiul agabaritic care a livrat piesele a străbătut dimineaţa orașul fără să traverseze podurile Decebal, Centenarului sau Sfântul Ladislau pentru a nu le pune în pericol structura.

"Convoiul cu cele două posturi de transformare a intrat în ţară prin Şoseaua Borşului şi a ajuns în Piaţa Ferdinand pe bulevardele Dacia şi Decebal după care a urcat paralel cu Crişul Repede pe strada Moscovei pentru că podurile din zona centrală nu sunt proiectate pentru sarcini mai mari de 50 de tone", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş.

Macaraua de mare tonaj şi contragreutăţile menite să o echilibreze a intrat în Oradea venind dinspre Arad pe şoseaua de centură şi a urmat acelaşi traseu.

"Montarea fiecărui punct de transformare a durat cam trei ore, din care cel mai mult a ţinut calarea macaralei", a povestit viceprimarul.

Odată amplasate, punctele de transformare care vor asigura energia electrică pentru consumatorii din zona centrală urmează să fie echipate.

"Luni vor veni la Oradea reprezentanţii firmei care a livrat posturile trafo şi care vor monta echipamentele, cablajele şi capacele acestora", a spus Dragoş.

Cele două posturi trafo subterane, care au guri de aerisire şi camere de vizitare, vor fi ulterior acoperite cu dale de piatră în zona din spatele Teatrului Regina Maria, respectiv cu spaţiu verde lângă podul Ferdinand.

După cum BIHOREANUL a mai scris, montarea celor două posturi trafo a ţinut în loc lucrările de reabilitare a Pieţei Ferdinand după ce firma care a câştigat licitaţia organizată de Electrica nu şi-a îndeplinit atribuţiunile la timp.

„Am așteptat destul de mult acest moment, respectiv montarea celor două puncte de transformare. Imediat ce Electrica va încheia lucrările, o să putem continua reabilitarea Pieței Ferdinand. Ne dorim să le oferim orădenilor o zonă refăcută, de care să se poată bucura în totalitate, cât mai curând”, a declarat primarul Florin Birta.

Termenul inițial de predare a lucrărilor de reabilitare a pieței a fost stabilit pentru 28 februarie 2021, dar șantierul nu a putut fi închis înainte de montarea celor două echipamente electrice.