Procurorul general al României, Alex Florența, a declarat într-un interviu acordat Digi24 că drogurile reprezintă „o problemă gravă”, atât cele sintetice și ieftine, aduse din Asia, cât și cele mai ușoare, produse chiar în România. De altfel, în ceea ce privește canabisul, procurorul general spune că țara noastră nu mai este una de import, ci una producătoare prin culturi proprii.

„Este o problemă gravă, fără doar și poate, un fenomen care a cunoscut o creștere exponențială nu doar în România, ci în toată Europa de Vest. Cifrele sunt îngrijorătoare, anul trecut la nivelul portului Anvers au fost confiscate 140 de tone de cocaină, iar estimările autorităților judiciare din Belgia sunt că aceste confiscări reprezintă doar 9% din totalul cantităților care intră prin acest port pe piața europeană. La asta adăugăm portul Rotterdam, portul Hamburg și avem o imagine generală asupra cantităților - sute de tone intră anual pe piața de consum din Europa. Se adaugă drogurile mai ușoare, cum e canabisul, unde vedem o evoluție a fenomenului semnificativă inclusiv în România - nu mai suntem țară de import din alte părți, ci țară producătoare prin culturi proprii. Apoi drogurile sintetice care inundă piața de consum din Europa și evident că România resimte acest fenomen cu o amplitudine sporită în ultimii ani”, a spus Alex Florența, la Digi24.

În discuția cu jurnalista Ioana Ciurlea, procurorul general al României a spus că există riscul ca Portul Constanța să fie, la un moment dat, „targhetat inclusiv de rețelele mari de trafic de droguri”, astfel că trebuie „dezvoltat mult mai bine sistemul de scanere” a containerelor care intră în țară. El a precizat că schemele de personal sunt subdimensionate în Constanța atât la nivelul parchetului, cât și al organelor de poliție. 

Întrebat despre drogurile sintetice foarte accesibile adolescenților, Alex Florența a spus: „Este un fenomen care cunoaște o explozie. Sunt droguri care vin din zona Asia. Fiind sintetice, în spatele fiecărui drog există o formulă chimică. Toate statele europene au încercat să le incrimineze prin modalitate similară traficului de droguri, adică incriminezi și sancționezi formula chimică, care stă la baza drogului, dar incriminezi o listă de substanțe. E o provocare să găsești formula legislativă care să permită sancționarea acestui tip de droguri”.

Procurorul general a subliniat și lipsa de personal suficient pentru acțiunile de combatere a traficului de droguri. „Îngrijorările sunt legate de dificultățile pe care le au organele penale de a combate eficient acest fenomen, din cauza resurselor umane destul de reduse. Vă dau câteva cifre pentru a fi mai bine înțeles - în 2023 au fost de soluționat 26.000 de dosare de trafic de droguri, dintre care 15.000 înregistrate doar anul trecut. 200 de procurori la 26.000 de anchete...”, a precizat Florența. 

Despre lipsa unui centru de stat pentru dependenții de droguri, Alex Florența afirmă că „este o problemă uriașă, pentru că unul dintre argumentele pentru care consumul de droguri trebuie să rămână incriminat, ca infracțiune distinctă, îl reprezintă tocmai posibilitatea de a introduce consumatorul în programe de recuperare”

„Lumea trebuie să înțeleagă că a rămâne incriminat consumul nu înseamnă că acei consumatori sunt pedepsiți cu închisoare. E vorba de măsuri cu caracter penal care poate fi luate și care să ajute la reintegrarea corectă a consumatorului în societate. Fără astfel de măsuri, consumul nu se va reduce niciodată”, a spus procurorul general în interviul acordat Digi24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!