Grupul Băncii Mondiale a publicat un articol în 2023 în care analizează bunele practici de management al deșeurilor municipale în anumite țări din lume. Printre menționări se află și România, reprezentată de comuna Sălacea din județul Bihor, care face parte din grupul localităților „Zero Waste” încă din anul 2018.

Un „experiment” reușit

În perioada mai - iulie 2018 s-a aplicat la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale un proiect pilot de colectare separată în 5 fracții a deșeurilor, care s-a permanentizat după încheierea cu succes a celor 3 luni de program. La Sălacea s-a înființat un „sistem de colectare din ușă în ușă”, după ce comuna a fost acceptată în Rețeaua Orașelor Zero Deșeuri. Sistemul s-a bazat pe o schemă de separare a deșeurilor la sursă în 5 fracții (plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, biodeșeuri și deșeuri reziduale). Comuna a pus la dispoziția locuitorilor containere sau pubele speciale pentru fiecare tip de deșeu.

Sistemul „Plătești cât arunci”

Locuitorii urmau să plătească taxe de colectare mai mici dacă își separau deșeurile, iar cei care nu au respectat noul sistem au fost puși în situația de a plăti facturi cu valori duble. Sistemul de colectare revizuit a fost însoțit de o campanie amplă de informare privind modul și importanța colectării separate, pentru a spori încrederea și implicarea comunității. Toate aceste acțiuni au dus la o reducere cu 55% a cantității de deșeuri reziduale generate, chiar în prima lună de implementare a sistemului. Deșeurile verzi, de grădină, au fost păstrate în gospodării, în compostoarele distribuite în paralel. Înainte de implementarea acestui sistem de colectare inedit în România, în Sălacea se înregistra o rată de colectare separată mai mică de 1%.

ECO Bihor a dat semnalul schimbării, AVE Bihor l-a propagat 

Principalul promotor al tranziției spre zero deșeuri a fost ECO Bihor, operatorul regional al stației de sortare și tratare, de compostare și depozitare a deșeurilor din județul Bihor, care a oferit sprijinul tehnic și infrastructural pentru proiectarea acestui sistem de colectare sub supervizarea partenerilor de la „Scuola Agraria del Parco di Monza”.

Suntem onorați și putem spune că am contribuit activ la implementarea unui sistem de colectare separată în 5 fracții în România pe principiul „plătești cât arunci”, fiind un exemplu de bune practici pentru celelalte regiuni din țară și din întreaga lume, deoarece, așa cum arată și sloganul nostru, „Schimbarea începe cu noi!”.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!