Scopul activităţii de salubritate şi al unui centru de management al deşeurilor trebuie să fie reducerea cantităţilor de deşeu rezidual, corelată cu creşterea cantităţii de deşeu biodegradabil şi transformarea acestuia în compost.

Pentru a creşte performanţa colectării separate a deşeurilor biodegradabile, Eco Bihor şi Ave Bihor fac acţiuni comune de verificare a pubelelor maro, corectând nivelul de impurităţi (materiale necompostabile - sticlă, metal, plastic, lemn tratat, păr, blană, haine, excremente de animale ş.a) din deşeurile biodegradabile, înainte ca acestea să ajungă la staţia de compostare.

Angajaţii verifică fiecare pubelă biodegradabilă la ridicare, notifică clienţii despre neconformităţi lipind o etichetă  pe recipient şi neridicându-le pe cele cu deşeuri neconforme.

Pe lângă eticheta "NECONFORM", ataşăm un GHID DE COLECTARE, ce descrie modalitatea  corectă  de selectare a  deşeurilor.

Una dintre soluţiile noastre de tratare a deşeurilor biodegradabile este compostarea aerobă pe platforme betonate. Aceasta permite dezvoltarea unui mediu oxigenat în care deşeurile organice se descompun natural, cu emisii scăzute de metan (gaz cu efect de seră de 7 ori mai poluant decât CO2). Astfel reducem contribuţia la încălzirea globală şi sprijinim lupta împotriva schimbărilor climatice.

În 2022, în staţiile noastre s-au produs cantităţi semnificative de compost. În cea din Oradea, din 1560 tone de deşeuri biodegradabile colectate s-au obţinut peste 1014 tone de compost. Staţia din Valea lui Mihai a adunat circa 269 tone deşeuri biodegradabile, din care s-au obţinut peste 174 tone de compost.

Producţia este în creştere datorită verificării calităţii deşeurilor biodegradabile colectate separat. Astfel, riscul de contaminare a celor recepţionate la staţia de compostare a scăzut semnificativ, ceea ce confirmă că cetăţenii s-au obişnuit cu acest sistem, în beneficiul lor.

Închidem astfel un cerc prin care resursele primare sunt valorificate şi ajung înapoi la clienţi sub forma unui produs nou: pământul de flori. Aspectul subliniază aportul pe care-l aducem în susţinerea economiei circulare.

Pentru ca rezultatele muncii noastre să fie vizibile şi pentru a le mulţumi cetăţenilor pentru efortul depus, organizăm periodic campanii de promovare a colectării separate, oferind clienţilor gratuit saci cu pământ de flori.

Prin implicarea fiecărui cetăţean, îmbunătăţim procesul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile şi promovăm un stil de viaţă sustenabil. Pentru că, aşa cum spune şi sloganul AVE Bihor, "Schimbarea începe cu noi".

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!