Decizia Curţii Constituţionale era previzibilă, în condiţiile în care, aşa cum am spus de mai multe ori, legislaţia în materia stării de urgenţă este mai mult decât superficială.
Dincolo de considerente de oportunitate şi de simpatii sau antipatii, decizia a fost dată cu unanimitatea voturilor judecătorilor Curţii şi este, juridic, corectă. Trebuie văzute acum efectele acestei decizii...
Dincolo de interpretările juridice, aglomerarea instanţelor de judecată cu sute de mii de dosare vizând contravenţii de acest gen, dosare în care plângerile trebuie să fie admise, este ultimul lucru de care mai are nevoie sistemul judiciar. De aceea, o lege sau o ordonanţă de "amnistie" fiscală ar fi cel mai bun lucru în acest moment, salvând ce se mai poate salva în materie de cheltuială de bani publici.
Decizia Curţii Constituţionale se va aplica de la data publicării în Monitorul Oficial. Până atunci se mai pot da teoretic amenzi, dar practic, degeaba, indiferent de cuantum, căci a fost declarată neconstituţională reglementarea şi nu cuantumul mărit al amenzilor.
De la data publicării, decizia CCR va fi asimilată legii de dezincriminare şi va avea efecte retroactive, pentru toţi cei sancţionaţi.
În ceea ce priveşte efectele juridice concrete, aşa cum am mai arătat, toate persoanele sancţionate sunt încă în termenul de formulare a plângerii la instanţă, ca urmare a faptului că prin decretele prezidenţiale au fost suspendate toate termenele de contestare pe perioada stării de urgenţă. Termenul începe să curgă din 15 mai, iar ultima zi pentru plângere este 2 iunie 2020.
Nu trebuie însă să facă plângere decât cei care au plătit amenda, pentru a obţine anularea procesului-verbal şi restituirea sumelor achitate pentru o faptă care nu este prevăzută de lege drept contravenţie.
Amenzile care nu au fost achitate nu mai pot fi executate, pentru simplul fapt că "fundamentul" lor a dispărut ca efect al deciziei CCR. Orice executare silită demarată pe baza faptului că nu s-a contestat procesul-verbal va putea fi contracarată printr-o contestaţie la executare, pentru simplul motiv că nu poţi pune în executare o amendă care pur şi simplu nu mai există.
Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care nu au achitat amenda, pentru siguranţă, vor putea formula plângere, iar sistemul va trebui să-i servească. Pe toţi şi pentru doar 20 de lei, cât este taxa de timbru. Iar în caz de admitere a plângerii, cheltuielile de judecată ale acestor persoane vor fi suportate... de stat.