Un scandal bombă riscă să arunce în aer liniștea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și Bihorului. Episcopul Sofronie Drincec este acuzat că promovează în conducerea eparhiei preoți cu apucături homosexuale care contravin învățăturilor Bisericii.

„Toți preoții din Bihor știu de această încrengătură, bazată pe imoralitate și corupție, dar toți aleg să tacă, fie din frică, fie din interes!”, declară, în exclusivitate pentru BIHOREANUL, preotul Ciprian Mega, parohul Bisericii Sfântul Spiridon din cartierul Rogerius.

Popa Mega din Rogerius...

Tată a patru copii, cineast premiat internațional, cel care a adus în februarie la Oradea vedete internaționale precum Mickey Rourke (foto stânga), Elisabeta Pellini sau Anthony Delon pentru a juca în filmul „21 de rubini”, aflat în post-producție, Ciprian Mega (foto dreapta) este cunoscut ca făcând parte dintre preoții dedicați.

Într-o vreme în care lăcașurile de cult sunt în construcție cu anii, în timp ce în bătătura preoților parohi cresc vile, Mega și-a terminat biserica de lângă spitalul municipal în numai un an. La fel, într-o perioadă de secularizare accelerată a societății românești, acesta a lansat, printre multe altele, filmul „Glasul care strică în pustie”, premiat la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, în care prezintă suferințele părintelui Calciu Dumitreasa, încarcerat în temnițele comuniste pentru că s-a opus în anii ʼ80 demolării bisericilor.

Inclusiv poziționarea sa explicită împotriva fenomenului preoților homosexuali ar întregi, în ochii multora, portretul unui părinte ortodox autentic. Desigur, nu și în ochii celor vizați...

Tainele Episcopiei

Zvonurile privind relațiile homosexuale din Episcopia Ortodoxă a Oradiei și Bihorului sunt mai vechi. Au revenit în septembrie 2020, când pe grupul de WhatsApp al preoțimii bihorene un preot cu funcție a postat un organ sexual masculin, ca și cum ar fi vrut să îl trimită cuiva din listă. Pentru că poza nu a mai putut fi ștearsă, grupul a fost desființat, provocând noi discuții cu privire la o relație homosexuală între clerici.

Ulterior, în 2021, preoțimea bihoreană a început să își trimită pe telefon imagini ale unor discuții purtate pe WhatsApp de către o față bisericească apropiată episcopului Sofronie cu „prietenul” său, angajat în Justiția bihoreană, primul dintre ei căsătorit. Discuția picantă, în care amorezii erau în toiul unei crize de gelozie, a fost primită și de Mega. Zvonurile spun că ea ar fi fost transmisă întregii preoțimi, ca răzbunare, de către un partener gelos că a fost părăsit de către unul dintre cei doi protagoniști, după ce a avut acces la telefonul acestuia.

„Nici măcar nu am citit discuția integral. Am văzut despre ce era vorba și am transmis-o protopopului de Oradea, Simion Goga, pentru a ajunge la cunoștința episcopului”, povestește preotul Ciprian Mega. În plus, pentru că urma sfințirea Bisericii Sfântul Spiridon, la care era așteptat și episcopul cu suita sa, preotul a trimis Episcopiei și Patriarhiei, în scris, o cerere frapantă: „Vă rugăm să rânduiți ca soborul slujitor la sfințirea bisericii noastre să nu cuprindă vreun membru al rețelei homosexuale, care a subjugat Biserica Ortodoxă Română”, a cerut Mega. Preotul nu a indicat nume, dar cei vizați s-au sesizat...

Avertizori... avertizați

Deși practic și-au făcut datoria, semnalând șefilor direcți o neregulă, preotul Mega și protopopul Goga au ajuns să fie urmăriți penal. Preotul gay demascat pe WhatsApp, care și-a început cariera sub oblăduirea episcopului Sofronie, ca purtător de trenă, pentru a ajunge la nici 30 de ani consilier al acestuia și preot într-o biserică cunoscută în Oradea, le-a făcut celor doi plângere penală pentru „violarea vieții private”.

Dosarul, deschis în 2021, cu Mega și Goga în calitate de martori, a fost ținut în nelucrare, dar a fost redeschis brusc la sfârșitul lunii august, când au fost făcuți învinuiți. Cei doi sunt acuzați că au retransmis discuția amorezilor, deși au făcut-o către șefii lor, așa cum le era în „fișa postului”, asemenea unor „avertizori de integritate”, căci semnalau o incompatibilitate, conform canoanelor Bisericii.

protopopul Simion GogaContactat de BIHOREANUL, protopopul Simion Goga (foto), coleg în conducerea Episcopiei cu preotul care l-a dat pe mâna Poliției, a refuzat să facă orice declarație. „Nu am ce să vă spun”, zice Goga. În schimb, colegul de dosar este mai deschis...

„Sunt speriați de film!”

Ciprian Mega vede în plângerea penală care îl vizează un act de presiune asupra sa pentru că urmează, în noiembrie, lansarea filmului „21 de rubini”, cu nume sonore pe afiș. Cineastul nu a făcut un secret din faptul că episcopul de Oradea, Sofronie Drincec (foto), a inspirat în film personajul unui prelat autoritar și corupt, reprezentativ pentru criza care macină Biserica Ortodoxă Română. „Mie mi-e clar. Este un dosar comandat politic și ideologic de oameni din Justiție și Biserică, speriați de apariția filmului”, susține Mega.

Faptul că a fost pus sub învinuire, după doi ani, tocmai când urmează lansarea filmului, și modul în care decurge cercetarea sunt o coincidență prea mare, consideră preotul. „Polițistul m-a invitat telefonic: «Nu vă trebuie avocat. Veniți până aici pentru o discuție». Eu, de bună-credință, m-am dus neînsoțit. În schimb, acolo m-a anunțat că sunt învinuit și a refuzat să îmi dea acces la propriul dosar”, relatează Mega.

El este acuzat, alături de protopop, de violarea vieții private, prin difuzarea convorbirilor celor doi amorezi, deși se pare că însuși reclamantul susține că ele ar fi măsluite. BIHOREANUL a aflat că polițiștii au cercetat telefoanele protopopului Goga și preotului Mega fără a putea concluziona că discuția a fost modificată. În schimb, telefonul reclamantului nu a putut fi analizat pentru că acesta a declarat că... s-ar fi stricat.

Se caută o binecuvântare...

Amenințat cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, conform Codului Penal, Ciprian Mega a înregistrat pe 30 august o petiție la Episcopia Ortodoxă. În aceeași zi, documentul era răspândit, prin WhatsApp, și preoțimii bihorene, cu număr de înregistrare, cel mai probabil de către cineva din Episcopia Ortodoxă.

„În baza unei plângeri penale, formulate de numitul X, angajat al instituției dumneavoastră, vă solicit să-mi comunicați cu celeritate dacă X a beneficiat de acordul explicit al conducătorului instituției (binecuvântarea chiriarhală) pentru formularea plângerii penale”, scrie Mega în solicitare.

Explicația e simplă: dacă episcopul și-a dat binecuvântarea pentru a-și ajuta protejatul, va trebui să-și asume răspunderea, deoarece statutul BOR prevede că toate conflictele se soluționează în Biserică, mai ales cele atât de delicate! Dacă episcopul nu și-a dat binecuvântarea, vina este a reclamantului bănuit de relații sexuale nefirești. Indiferent cum ar fi, cineva a greșit!

„Am dreptul de a mă îngrețoșa”

Acuzele din epistola lui Mega nu se opresc, însă, aici. „Am dreptul de a nu-mi reprima o trăire pur omenească, aceea de a mă îngrețoșa de prezența clericilor homosexuali la slujbele Bisericii”, îi scrie Mega episcopului Sofronie.

Preotul se declară surprins de evoluția lucrurilor în defavoarea sa. „Atenționarea mea nu a avut nicio urmare pe linie bisericească. Dl. X a avut, ulterior, o carieră fulminantă, învrednicindu-se cu toate distincțiile bisericești, devenind factorul decident în numirile și transferurile preoților, ascensiune pentru care nu-l recomandă nici experiența, nici vreo realizare, ci cu totul altceva”, relatează cu subînțeles preotul.

Ciprian Mega promite chiar să facă publică discuția în cadrul căreia episcopul Sofronie i-ar fi promis, încă din toamna lui 2020, „că va lua măsuri împotriva clericilor homosexuali din eparhie”. „Promisiunea ierarhului a fost, ca de obicei, o minciună”, spune preotul, așa încât a fost nevoit să se adreseze Mitropolitului și Patriarhului, iar acum așteaptă chiar să fie ascultat de plenul Sinodului.

Mai mult decât atât, declarându-se victima unei „campanii de denigrare”, Mega anunță, în epistola către Episcopie, că va publica și conținutul dosarului în care este cercetat. „Voi face dosarul public. Nu vreau ca oamenii care mă cunosc să creadă că am fost chemat să dau declarații la Poliție pentru cine știe ce ilegalități”, justifică BIHOREANULUI Ciprian Mega. Atât doar că în dosarul cu pricina zace, aparent uitată, și „discuția picantă” a amorezilor care au unit, atât de nefiresc, Biserica și Justiția bihoreană...


PE MÂNA POLIȚIEI. Preotul Ciprian Mega de la Biserica Sfântul Spiridon (foto)  a fost dat pe mâna procurorilor, după ce și-a informat șefii despre apucăturile unui popă gay din conducerea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei. „Nu sunt homofob, înțeleg că oamenii au păcate și vicii dintre cele mai diverse, pe care nu le judec, dar știm cu toții că homosexualitatea este incompatibilă cu slujirea preoțească”, scrie Mega într-o scrisoare transmisă episcopului Sofronie


BISERICĂ SUB PRESIUNE
„Păcatul împotriva firii”

În ciuda tăcerii apăsătoare, Episcopia Ortodoxă a Oradiei și Bihorului este în fierbere. Cunoscutul avocat Răzvan Doseanu, care îl reprezenta legal pe protopopul de Oradea, Simion Goga, a anunțat săptămâna trecută pe propria pagină de Facebook că „se pare că urmează un scandal fără precedent în biserica locală privind preoții homosexuali” (foto).

În urma anunțului, care a făcut valuri în rândul preoților, Goga a și renunțat la serviciile avocatului, deranjat de publicitatea nedorită făcută cazului.

În plus, preoții bihoreni își transmit între ei, prin telefon, un mesaj video al preotului bihorean Teofil Bradea (video jos), fost consilier cultural în Episcopie în primii ani după instalarea episcopului Sofronie.

„Am lucrat în calitate de administrator, director, consilier cultural pe la Episcopia Oradiei, impus de către Înaltul Bartolomeu al Clujului. Am plecat după ce i-am spus dumnealui că nu se poate lucra cu oameni care au păcate împotriva firii”, spune preotul.

Bradea face apel la fiecare preot orădean: „Este momentul să îți dai seama că te faci părtaș, prin omisiune, prin tăcere, la același păcat atât de scârbos. Gândește-te că ai urmași, ai familie, ești un om cu o poziție în societate, cu onoare, și nu trebuie să te lași subjugat de acești oameni robiți de păcatul împotriva firii”, spune preotul.


UPDATE:

Prima reacţie a Patriarhiei, despre scandalul din Episcopia ortodoxă Oradea: "Homosexualitatea este total incompatibilă cu slujirea preoțească"

Primele imagini din filmul „21 de rubini” al preotului Ciprian Mega, care l-a adus la Oradea pe Mickey Rourke (VIDEO)

Preotul Mega din Oradea, critici dure aduse homosexualității din Biserica ortodoxă și aluzii privind implicarea episcopului Sofronie în „rețea”

Preotul orădean suspectat de relații homosexuale iese la lumină: „Lucrurile de care sunt acuzat nu le-am făcut nici măcar cu soția mea”

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!