Nu am urmărit să-l insult pe președintele României, pe care l-am votat de trei ori (în două rânduri vs Ponta și o dată în finala cu Dăncilă, ratată lamentabil de Barna), ci fac doar o constatare. În loc să avem, după legislativele de anul trecut, patru ani de pace, în care aleșii să îndrepte legile stricate de PSD, să gândească un PNRR corect (nu mizeria cu care se laudă „oamenii noi”, în realitate o condamnare la înapoiere) și să facă reformele fără de care, iată, statul a eșuat, Klaus Iohannis a distrus nu doar perspectiva, ci și prezentul. A lipit PNL și guvernarea tocmai acelui PeSeDe pe care susținea că vrea să-l țină deoparte de masa puterii.

Și-a trădat toți alegătorii. A plantat (e drept, cu ajutorul „salvatorilor”) un personaj isteric, incompetent și cu trecut pătat întâi în fruntea Guvernului, apoi la șefia PNL. Apoi i s-a pus pata pe „crizatorii” de la USR. A demolat coaliția, ducând și guvernarea, și partidul în prizonieratul celor despre care asigura solemn că nu-i sunt tovarăși. Nu escrocherie e asta? Acum, după abandonarea marelui nimeni Cîțu, îl compromite și pe Ciucă, făcându-l din general ordonanță. Cu voia, conștientă sau nu, a acestuia, rezultatul se arată un Guvern fără autonomie, voință și scopuri, condiționat de partidul anti-reformă.

Curtat și propus de mulți, inclusiv din alte partide, ca soluția ideală pentru poziția de premier, Ilie Bolojan, singurul liberal serios și necompromis, nădăjduia într-o „înțelepciune a celor care pot lua deciziile așa încât țara să meargă într-o direcție bună”. „Sper să se ajungă la o formulă cu majorități clare, nu de strânsură, ci cu susțineri explicite. Cea mai facilă ar fi refacerea coaliției”, spunea el într-un interviu acordat BIHOREANULUI după Congresul PNL.

Într-un altul, difuzat de Europa FM sâmbăta trecută, după ce mulți ascultători au stăruit că ar trebui să-și asume conducerea Guvernului, a repetat ceea ce, de fapt, spune de când face politică: „Una dintre condiţiile succesului în administraţia locală, dar şi în cea naţională, este să aibă o majoritate stabilă... Când nu există o majoritate stabilă e greu de presupus că se vor putea lua măsuri care să creeze un deranj major. Or, reforme serioase fără deranj nu există”.

Tradus pe înțelesul tuturor, chiar dacă Bolojan s-ar încumeta să desfunde mlaștini la Guvern, n-are cu cine. Confiscat de oportuniști fără istorie și detestat de propriii votanți, ba și de mulți membri, PNL a ajuns la ATI.

Nu cred că Bolojan chiar i-a spus primarului de Reșița, așa cum respectivul susține, că în curând vor trebui să-și caute „alt partid”, dar sunt convins că, în 2024, cu actualul PNL îi va fi greu să câștige până și Primăria Vadu Crișului. Dar, cine știe, poate doar în opoziție, sărăcie și umilință partidul va putea fi curățat, ca un copac bătrân, toamna, de lichenii care-i acoperă trunchiul.