Manualul de germană scris de profesorul universitar orădean Orlando Balaş - "Limba germană. Simplu şi eficient" - a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, după cum anunţă biroul de comunicare al Universităţii din Oradea.

Orlando Balaş este lector universitar doctor, cadru didactic în cadrul Departamentului de limba şi literatura franceză şi limba şi literatura germană al Facultăţii de Litere a Universităţii din Oradea, dar şi cunoscut ecologist.

"Este autorul manualului care a cunoscut cel mai mare succes de piaţă din istoria post-revoluţionară românească", arată comunicatul Universităţii.

Din anul 2003, până în prezent, manualul scris de Orlando Balaş s-a vândut în peste 42.500 de exemplare, fiind "Cel mai cumpărat şi cel mai folosit curs de limba germană", conform editurii Polirom, citată în informare.

Adăugită şi împrospătată, din perspectiva apariţiei grafice, cartea adună, în cele 400 de pagini ale ei, "Tot ce îţi trebuie pentru a învăţa limba germană", a precizat autorul.

"Secretul acestui succes ar putea fi atenţia specială pe care autorul o acordă nevoilor reale, concrete, ale celor care vor să înveţe limba lui Goethe", notează reprezentanţii Universităţii.

 "Orice propoziţie scrisă în limba germană este tradusă şi în română. Partea de teorie este abordată simplu şi clar, pentru ca lecţiile să poată fi accesibile şi celor care nu au nici măcar cunoştinţe de gramatică în limba română. Volumul cuprinde: tabele, sinteze, liste de verbe şi adverbe, reguli după care poate fi identificat genul substantivelor în limba germană", explică lect. univ. dr. Orlando Balaş.

Informarea mai precizează şi că în această toamnă universitarul va lansa pe piaţă şi cea de a XV-a ediţie a cărţii "Limba germană. Exerciţii de gramatică şi vocabular", o culegere de exerciţii care s-a vândut şi ea, până acum, în peste 30.000 de exemplare.

Anul acesta, scriitorul Orlando Balaş a publicat încă două volume: "Terra 2.0" (una dintre primele cărţi de literatură pro-natură publicate în România) şi "Incomod" (un volum de teatru social).