Aeroportul Oradea şi pompierii militari ai ISU Crişana au desfăşurat marţi dimineaţă un amplu exerciţiu de salvare a peste 70 de victime care ar fi trebuit evacuate de la bordul unei aeronave Spartan, nevoită să aterizeze de urgenţă pe pistă, din cauza unei avarii.

În scenariul pregătit de personalul Aeroportului Oradea, avionul opera un zbor regulat pe ruta Viena-Oradea. În urma aterizării forţate, aeronava a luat foc, iar 19 persoane au fost transportate la spital.

Potrivit unui comunicat transmis de ISU, exerciţiul a vizat testarea viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie aplicabil la nivelul judeţului Bihor, urmărind, printre altele, modul de aplicare a acestuia, coordonarea acţiunilor pe aeroport, managementul fluxului informaţional-decizional în cazul unui accident aviatic, dar şi modul de coordonare a operaţiunilor de stingere, salvare şi evacuare a răniţilor.

Salvare răniţi exerciţiu ISU, Aeroportul Oradea

"Astfel, în dimineaţa zilei de marţi, 20 septembrie a.c., la ora 10.45, comandantul aeronavei Spartan, care opera un zbor regulat pe ruta Viena-Oradea, a anunţat serviciul de trafic aerian că are probleme cu escamotarea aterizorului principal. Întrucât nu au reuşit să rezolve avaria, la ora 11.05, pilotul a declarat nivelul de urgenţă MAYDAY, semnalând astfel că pericolul era iminent, iar Turnul de Control Oradea a declarat faza de alarmă totală, anunţând entităţile responsabile pentru intervenţie, salvare şi stingerea incendiilor", a transmis locotenent-colonel Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Bihor.

Potrivit scenariului, echipajele de intervenţie ajunse la faţa locului au stins incendiul izbucnit în urma aterizării forţate, iar câteva dintre victimele captive au fost descarcerate. 

Exerciţiu ISU Aeroport Oradea

"Cadrele medicale şi personalul paramedical al SMURD şi SAJ au evaluat cei trei membri ai echipajului şi cei 72 de pasageri, au efectuat triajul medical şi au acordat îngrijirile care se impuneau celor 25 de persoane rănite în urma evenimentului, din care 19 au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, la nivelul căruia a fost activat Planul Alb de Intervenţie", a descris Roşca.

Exerciţiul a fost coordonat de inspectorul şef al ISU Bihor, general de brigadă Sorin Caba, şi condus în teren de prim-adjunctul inspectorului şef, colonel Alexandru Csilik. Totodată, personalul și Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al Aeroportului Oradea (SPSU AO) a lucrat strâns cu echipajele de pompieri militari ale unităţii şi subunităţilor ISU Bihor.

"La locul producerii evenimentului au fost mobilizaţi membrii grupei operative a ISU Bihor şi forţele de intervenţie ale Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Oradea, Detaşamentului de Pompieri Salonta, Staţiilor de Pompieri Săcueni şi Aleşd, Gărzii de Pompieri Tinca, respectiv ale Gărzii de Pompieri Sălard, totalizând un efectiv de 65 de pompieri militari, cu 13 autospeciale de intervenţie (autospeciale de stingere, autospeciale de lucru la înălţime, autospeciale ABROLL, autospeciale de descarcerare, autospeciale de primă intervenţie şi comandă) şi cu 9 autospeciale SMURD (două autospeciale de transport personal şi victime multiple, ambulanţa de terapie intensivă mobilă a SMURD Oradea, cinci ambulanţe SMURD de tip B2 şi autospeciala medicului de urgenţă), un Post Medical Avansat şi un microbuz", a mai transmis ISU Bihor.

Echipaje ISU, exerciţiu Aeroport Oradea

De asemenea, la simulare au luat parte şi echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Grupul de suport tehnic al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publice Bihor, personal din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor şi din cadrul ISJ Bihor. 

Ultimul exerciţiu de tip Plan Roşu a fost pus în aplicare de ISU Bihor în vara acestui an, vizând atunci petrecerea unui accident teribil între o autocisternă încărcată cu substanţe periculoase şi un microbuz care transporta pasageri, în urma căruia au rezultat 20 de victime.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!