Exproprierile făcute de Primăria Oradea în cartierul Nufărul, pentru a muta locurile de parcare din faţa blocurilor din Bulevardul Dimitrie Cantemir în spatele lor, au fost anulate de Tribunalul Bihor, care a acuzat Primăria de "exces de putere".
"Trebuia să caute locuri fără construcţii"
Instanţa a declarat nelegală Hotărârea de Consiliu Local 753 din 2019 privind coridorul de expropriere aferent proiectului "Regenerare urbană – spaţii verzi, accesuri rutiere şi spaţii de parcare în perimetrul strada Nufărului, strada Nojoridului, strada Leonardo da Vinci, strada Ciheiului" şi a anulat-o în parte.
Potrivit sentinţei, date încă de la sfârşitul anului trecut, măsura se aplică doar celor şapte proprietari afectaţi care au dat municipalitatea în judecată.
Reclamanţii Aurel Galea, Viorica Pop, Constantin Dumitru, Aurel Ştef, Maria Tonţ, Dorel Checiu şi Călin Pinta, cu proprietăţi în perimetrul străzilor Nufărului, Nojoridului, Leonardo da Vinci şi Ciheiului au arătat, prin avocat, că Primăria ar fi trebuit să recurgă la exproprieri pentru a amenaja locuri de parcare locuitorilor blocurilor din Bulevardul Dimitrie Cantemir doar în ultimă instanţă.
"Primăria Oradea ar fi trebuit să analizeze în principal varianta construirii de parcări în zonele libere de construcţii din aria cercetată, ar putea exista varianta unei parcări supraetajate, care să deservească toţi locuitorii zonei, şi din perspectiva edificării în zonă a unor alte locuinţe individuale şi blocuri de locuinţe", au arătat reclamanţii. Aceştia au susţinut că soluţia ar fi "mai avantajoasă economic şi ar dovedi grija administraţiei locale faţă de banul public".
N-au făcut PUZ
Reclamanţii au mai arătat că pentru a iniţia proiectul de regenerare urbană care modifică Planul Urbanistic General al municipiului, Primăria era obligată să realizeze, în prealabil, un Plan Urbanistic Zonal. Acesta ar fi trebuit supus unei proceduri de consultare publică a locuitorilor din zonă şi apoi aprobat de Consiliul Local.
"Observăm forţarea termenului de «regenerare» într-o operaţiune de expropriere ilegală a unor imobile pentru construire de parcări. Este evidentă intenţia autorităţii locale de a construi parcări pentru rezidenţii de la blocurile învecinate, după cum rezultă şi din articolele de presă", au scris reclamanţii.
A fost exces de putere...
Tribunalul Bihor le-a dat câştig de cauză expropriaţilor. Printre altele, judecătorul a reţinut că Primăria nu a făcut toate demersurile prevăzute de lege înaintea exproprierii imobilelor. "Instanţa constată că pârâta nu a făcut dovada întocmirii Planului Urbanistic Zonal pentru zona supusă regenerării urbane", se menţionează în sentinţă.
În plus, potrivit instanței, municipalitatea ar fi trebuit să apeleze la exproprieri doar ca ultimă formulă, după ce ar fi epuizat alte variante de amenajare a unor noi parcări. "Instanţa apreciază că nu mai este necesar a se pronunţa asupra criticii referitoare la oportunitatea declanşării procedurii de expropriere a imobilelor în litigiu în sensul că autoritatea publică pârâtă, neanalizând în principal varianta construirii de parcări în zonele libere de construcţii din aria cercetată, a acţionat cu exces de putere", se menţionează în sentinţă.
În consecință, Tribunalul Bihor a declarat HCL 753 ca fiind nelegală şi a dispus anularea ei în parte, în ceea ce priveşte imobilele reclamanţilor.
"Vom face recurs"
Contactat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta, a spus că doar şapte orădeni din cei 24 expropriaţi în Nufărul au dat Primăria în judecată, iar o parte dintre ei s-ar fi răzgândit ulterior.
"Coridorul de expropriere cuprinde patru tronsoane cu 39 de poziţii. Parte din amplasamente se află în proprietatea Statului Român sau a Municipiului Oradea, iar 24 de poziţii, din care 17 ocupate de construcţii, aparţin unor proprietari privaţi. Dintre aceştia, şapte proprietari au atacat în instanţă decizia de expropriere, iar în urma sentinţei în primă instanţă, procedura de expropriere a acestora a fost suspendată", a spus Birta.
În ciuda sentinţei nefavorabile municipalităţii, primarul spune că aproape jumătate din proprietarii expropriaţi au căzut la pace cu Primăria. "Trei dintre proprietari şi-au ridicat banii şi au anunţat că renunţă la proces, pentru că sunt mulţumiţi cu sumele primite. În momentul de faţă mai sunt doar patru persoane faţă de care a fost suspendată hotărârea de expropriere", a spus Birta.
Primarul a afirmat că Primăria va ataca sentința la Curtea de Apel Oradea.
Florin Birta a amintit că municipalitatea este nevoită să facă exproprieri pentru a putea muta locurile de parcare din faţa blocurilor din Bulevardul Dimitrie Cantemir în spatele lor. În faţa blocurilor, urmează să se extindă zona pietonală şi să se amenajeze piste pentru biciclete.