Victor Micula este pe cale să scape de procesul în era acuzat de uzurpare de calități oficiale pentru că a participat la o percheziţie cu cagulă şi geacă de poliţist, iar un agent de la Poliția Oradea, Ovidiu Vaida, a fost inculpat pentru complicitate.

Tribunalul Bihor a decis, vineri, încetarea dezbaterilor, pentru că răspunderea penală pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi cei doi s-a prescris. Micula jr. rămâne judecat, tot la Tribunalul Bihor, alături de trei poliţişti, care i-au fost părtaşi la accesarea unor informaţii nepublice în sediul Poliţiei Oradea. 

Poliţiştii lui Micula

Povestea a ajuns în faţa judecătorilor în decembrie 2020, în urma unei investigaţii pornite în 2018 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care l-a inculpat pe Victor Micula şi pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi două fapte de acces ilegal la un sistem informatic.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată patru poliţişti, toţi agenţi din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea. Pe lângă Ovidiu Vaida, acuzat de complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, în cauză au mai fost inculpaţi Claudiu Rengle, pentru abuz în serviciu, Camelia Erdei, acuzată de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu, dar şi complicitate la două fapte de acces ilegal la un sistem informatic, şi Alin Claudiu Zanca, pentru complicitate la instigare la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi abuz în serviciu.

Ancheta, care a început ca urmare a unei sesizări din oficiu a poliţiştilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, dezvăluia modul în care cei patru poliţişti au devenit părtaşi la fărădelegile tânărului milionar Victor Micula. Camelia Erdei, de pildă, era acuzată că i-a dat informaţii, dar şi că l-a lăsat să acceseze personal baza de date a MAI, în timp ce Alin Zanca şi Claudiu Rengle, ultimul pensionat între timp, sunt acuzaţi că au abuzat de funcţii şi l-au „iertat” de o amendă atunci când a intrat cu bolidul pe pietonala Vasile Alecsandri din Oradea, punându-i în pericol pe trecători. 

Victoraş sub acoperire

Acuzația de uzurpare de calităţi oficiale a fost formulată pe marginea unui incident din noaptea de 16/17 noiembrie 2018, când agentul Ovidiu Vaida l-a luat pe afacerist într-o acţiune de prindere în flagrant a unui interlop, Alin Mărginean, bănuit că s-a urcat drogat la volan. Pontul fusese dat chiar de Micula, care l-a abordat pe Vaida în timp ce acesta patrula în centrul Oradiei împreună cu doi poliţişti locali.

Agentul l-a urcat lângă el în autospeciala Poliţiei, cerându-le poliţiştilor locali să stea pe bancheta din spate, şi a pornit în urmărirea lui Mărginean, pe care l-au şi găsit pe strada Avram Iancu. Aici, Vaida i-a dat lui Micula geaca de poliţist şi o cagulă şi, de faţă cu un echipaj de mascaţi, l-a lăsat să percheziţioneze el un pasager din maşina interlopului, să-i caute acestuia în portbagaj, să-i însoţească la Medicina Legală, pentru recoltarea de probe biologice, iar apoi şi în sediul Poliţiei, unde, culmea, a asistat şi la întocmirea actelor, ba chiar şi la audieri, proceduri supuse unor reglementări stricte.

Au lungit-o până faptele s-au prescris!

În mai 2023, în timpul dezbaterilor de la Tribunalul Bihor, procurorul de şedinţă a solicitat disjungerea cauzei, adică separarea cazului care privea infracţiunile de uzurpare de calităţi oficiale şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, în condiţiile în care pentru aceste infracţiuni, pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, răspunderea penală urma să se prescrie în noiembrie 2023. Pentru lămurirea cazului rămăseseră de audiat doar „un număr de aproximativ 8 sau 9 martori”, explica atunci procurorul.

Instanţa a admis solicitarea, dar procesul a continuat să se tergiverseze. În septembrie 2023, judecătorul a decis să emită un ordin european de anchetă, pentru găsirea şi audierea interlopului Alin Mărginean, care era plecat din ţară. Dezbaterile au fost amânate până pe 7 decembrie 2023, iar apoi pentru 22 februarie 2024, când s-au amânat, din nou, pentru 18 aprilie, pentru că unul dintre apărătorii lui Victor Micula plecase în concediu.

Cum Mărginean nu a fost găsit nici până atunci, judecătorul a decis să încheie dezbaterile şi a intrat în deliberări care s-au întins până vinerea trecută, pe 31 mai.

Nu au vrut să-și demonstreze nevinovăția

În caz de prescripţie, amnestie ori dacă partea vătămată dintr-o cauză penală îşi retrage plângerea, legea le permite celor acuzaţi să solicite continuarea procesului penal pentru a-şi putea dovedi nevinovăţia. În acest dosar, însă, atât Victor Micula cât şi poliţistul au cerut expres judecătorului să constate că a intervenit prescripția răspunderii penale şi să înceteze procesul, după cum reiese şi din hotărârea judecătorească pronunţată.

„În faza de judecată, inculpaţii, prin apărători aleşi, nu au solicitat continuarea procesului penal, nu au contestat probele administrate în faza de urmărire penală și nici nu au solicitat administrarea altor probe, iar în etapa dezbaterii au solicitat încetarea procesului penal față de inculpaţi, având în vedere că a intervenit prescripția răspunderii penale”, scrie în hotărâre.

Prin urmare, instanţa a decis să înceteze procesul, fără să se poată pronunţa cu privire la existenţa faptelor imputate celor doi ori, rămânând neclarificată situaţia juridică cu privire la răspunderea penală

Hotărârea judecătorească poate fi atacată, cu apel, în 10 zile de la comunicare.

Pentru celelalte acuzaţii ce-l privesc pe Victor Micula - de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi două fapte de acces ilegal la un sistem informatic - procesul continuă separat.

Nu sunt primele acuzații prescrise la adresa lui Micula

Pe de altă parte, pe 17 mai, acest an, Victor Micula a fost condamnat, deja, definitiv, la 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării acesteia, pe o perioadă de 2 ani, într-un dosar în care era acuzat că a cumpărat arme şi muniţie pe numele altor persoane şi că a tras cu o puşcă de asalt de pe un pod din Oradea. Prin aceeași sentință, milionarul a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci. 

Merită precizat, însă, că tot prescripţia l-a salvat pe tânărul milionar şi de acuzaţia de instigare la fals în declarații, într-un dosar trimis în judecată în 2022 şi care priveşte încercarea lui Micula jr. de a încasa despăgubiri de 275.000 euro pentru un Mercedes Benz G 500 distrus într-un accident, orchestrat din umbră chiar de el. Procurorii susţineau că Micula şi-ar fi pus amicul să îi arunce mașina într-o prăpastie, lângă Stâna de Vale, iar apoi să mintă la Poliție că a avut un accident, pentru ca el să-şi poată încasa asigurarea. 

În 1 martie, acest an, Judecătoria Beiuș a dispus încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescriere a faptei. În plus, instanța a observat că firma de asigurări s-a împăcat cu inculpații în timpul urmăririi penale. De altfel, procurorii au și dispus clasarea dosarului pentru infracțiunile de tentativă la infracțiunea de înșelăciune privind asigurările, respectiv instigare la această infracțiune, întrucât compania de asigurări și-a retras plângerea. Sentinţa Judecătoriei Beiuş a rămas definitivă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!