Victor Micula şi un apropiat al său din comuna Budureasa, Raul Goina, judecaţi într-un proces care priveşte o tentativă de fraudă cu asigurări auto, au scăpat de acuzaţii, după ce răspunderea penală pentru faptele care le sunt imputate s-a prescris. 

Victor Micula şi Raul Goina au fost trimişi în judecată pe 1 februarie 2022, Goina pentru fals în declaraţii, iar Micula pentru instigare la această infracţiune, iar procesul, despre care BIHOREANUL a relatat în premieră la vremea respectivă, priveşte încercarea lui Micula jr. de a încasa despăgubiri de 275.000 euro pentru un Mercedes Benz G 500 distrus într-un accident, orchestrat din umbră chiar de tânărul milionar.

Atenţie, cad maşini!

Incidentul rutier s-a produs pe 30 martie 2018, în preajma Paștelui, şi a fost anunţat la 112 de Raul Goina. Acesta susţinea că, în timp ce conducea una dintre maşinile de teren Mercedes Benz G 500 ale lui Micula jr. pe drumul judeţean DJ 764A, pe serpentinele dintre Budureasa şi Stâna de Vale, a pierdut controlul bolidului în momentul în care a vrut să evite nişte pietre de pe carosabil, iar maşina s-ar fi prăbuşit în prăpastie, în timp ce el a reuşit să se salveze în ultima clipă. Maşina, după cum aveau să constate poliţiştii în raportul lor, a fost distrusă în totalitate, neavând "niciun singur element în stare de funcţionare". 

Mercedesul fusese asigurat împotriva distrugerii prin poliţă de asigurare facultativă încheiată cu firma Omniasig Vienna Insurance doar cu o lună mai devreme, pe 28 februarie 2018, iar tânărul milionar a solicitat deschiderea unui dosar de daună totală şi plata sumei asigurate, adică 275.000 euro. Doar că, verificând circumstanţele în care s-a produs evenimentul rutier, inspectorii de asigurări au ajuns la concluzia că avariile maşinii nu erau defel în concordanţă cu traiectoria şi modul în care fusese descris accidentul. Ca atare, au refuzat să plătească. 

Un an mai târziu, pe 13 mai 2019, Victor Micula a deschis un proces la Tribunalul Bucureşti, insistând să primească despăgubirile, dar după câteva luni, pe 22 august 2019, s-a răzgândit, anunţând că renunţă la proces, iar în toamna aceluiași an, pe 2 octombrie, Tribunalul Bucureşti a luat act de dorinţa sa. Numai că, între timp, firma de asigurări a denunţat tentativa de fraudă, iar Goina şi Micula au ajuns anchetați de procurorii Parchetului Oradea.

Pe 1 februarie 2020, cei doi au ajuns în faţa instanţei, însă doar pentru depoziţia mincinoasă dată de primul în faţa poliţiştilor, căci pentru tentativa de înșelare a firmei de asigurări cercetările au fost oprite, ca urmare a împăcării între milionar și asigurator.

Munca în zadar

Procesul ar fi trebuit să se desfăşoare la Judecătoria din Beiuş, dar nu s-a mai întâmplat.

În octombrie anul trecut, după mai bine de un an în care cauza s-a plimbat în două rânduri în Camera preliminară a Judecătoriei Beiuş, iar apoi şi a Tribunalului Bihor, pentru verificarea actelor de urmărire penală şi a rechizitoriului, dosarul a dispărut, reapărând abia în februarie, în acest an, "cusut" la o altă cauză. În tot acest timp, procesul a trenat, iar răspunderea penală pentru faptele celor doi împricinaţi, pedepsite cu închisoare între 3 luni la 2 ani sau cu amendă, s-a prescris.

De altfel, la primul termen de judecată, pe 29 februarie, avocaţii lui Victor Micula şi Raul Goina au arătat că nu solicită continuarea procesului penal, iar o zi mai târziu, la pronunţarea soluţiei, instanţa a şi dispus încetarea dezbaterilor "ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale".

Că cei doi n-au fost nevinovaţi o dovedeşte faptul că Judecătoria a dispus, totuşi, desfiinţarea declaraţiei făcute de Goina "la data de 30 martie 2018 în faţa organelor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Beiuş" şi i-au obligat pe inculpați să plătească toate cheltuielile cu urmărirea penală și cu procesul, în sumă de 3.500 lei.

Soluţia ar putea fi atacată de procurori şi inculpaţi la Curtea de Apel Oradea, însă, până marţi, niciuna dintre părţi nu a făcut-o.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!