Victor Micula nu merge la pușcărie. Curtea de Apel Oradea a micşorat la 1 an şi 3 luni de închisoare pedeapsa dispusă de Judecătorie în dosarul în care milionarul este acuzat, printre altele, că a tras cu o armă de asalt de pe un pod din Oradea, ba a și dispus suspendarea sub supraveghere a executării acesteia, pe o perioadă de 2 ani.

Liber, dar cu reguli

Prin aceeași sentință, dată vineri, milionarul a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci. 

De asemenea, el are obligaţia să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Bihor sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate şi să respecte mai multe reguli: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă, informaţii şi documente despre mijloacele sale de existenţă.

„Atrage atenţia inculpatului că în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse, respectiv în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, se va revoca suspendarea şi se va dispune executarea pedepsei", scrie în soluţia postată, pe scurt, pe portalul instanţei. 

Potrivit deciziei pronunţate, ceilalţi trei inculpaţi din dosar - Sergiu Gabriel Hava, Cristian Matei şi Vasile Iulian Manea - au scăpat de pedepse, instanţa stabilind că, în cazul lor, răspunderea penală pentru faptele de care erau acuzaţi s-a prescris.

Curtea de Apel Oradea a menţinut, însă, "dispoziţiile sentinţei atacate care nu contravin prezentei decizii". Ceea ce înseamnă că toate armele şi muniţia găsite la Victor Micula în timpul percheziţiilor vor fi confiscate, iar acesta va fi obligat să achite cheltuieli judiciare cu ancheta şi procesul, în sumă de 65.000 lei. 

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă.

Distracţie cu mitraliera

Procesul este cel pornit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, în aprilie 2021, în urma unei anchete desfăşurate cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor. Micula jr. a fost inculpat pentru 18 infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi 13 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Concret, Victor Micula e acuzat că, în 2019, a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea în timpul unei curse de maşini pe străzile orașului, filmate şi postate pe Facebook de vloggerul Virgil Halacu, alias GajuKyd, proprietar al unui atelier de tunning. În înregistrare, Halacu spunea că arma este „reală” şi a prezentat imagini cu Micula trăgând, dar menționând că ar fi făcut-o cu „gloanţe oarbe”.

Ulterior, procurorii au arătat că a fost vorba despre o puşcă letală semiautomată, „marca UM Sadu (WUM), de calibrul 7,62x39 mm”, luată de Micula de la un amic, Cristian Matei.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că milionarul a continuat să încalce legea şi după respectivul episod, în perioada 30 aprilie - 29 mai 2019. Astfel, în decurs de o singură lună, el a cumpărat 10 arme și sute de cartușe, în valoare de 40.000 euro, prin intermediul unui interpus, Sergiu Gabriel Hava, care avea permis. 

Și aceştia au fost trimişi în judecată, pentru complicitate la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. În faţa instanţei a ajuns, de asemenea, şi unul dintre martorii audiaţi în timpul anchetei, Vasile Iulian Manea, acuzat de mărturie mincinoasă, pentru că a încercat să-l protejeze pe Micula prin declaraţii false. 

Trimis, inițial, la închisoare

În urma procesului început la Judecătoria Oradea, atât Victor Micula, cât şi cei trei amici ai săi au fost declarați vinovaţi. În timp ce milionarul a fost condamnat la 2 ani de detenţie, cu executare, ceilalţi trei inculpaţi au scăpat cu pedepse cu suspendare.

Astfel, Sergiu Gabriel Hava a fost condamnat la 1 an şi 3 luni de închisoare, Cristian Matei a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare, iar Vasile Iulian Manea a fost condamnat la 9 luni de închisoare, toţi având pedepsele suspendate sub supraveghere pentru o perioadă de 2 ani, timp în care au fost obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii: Hava timp de 90 zile, iar Manea şi Matei vreme de 80 zile. 

Nefiind definitivă, hotărârea a fost atacată de avocaţii milionarului, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!