Primăria Oradea renunţă, după ani de zile, la măsura exproprierii de imobile pentru a face loc unor lucrări publice.

În loc de expropriere, cumpărare...

Consiliul Local a aprobat joi, la propunerea primarului Florin Birta, achiziţionarea caselor care stau în calea viitoarei bretele de legătură dintre străzile Evreilor Deportaţi şi Gheorghe Costa-Forupentru a evita procesele.

"În şedinţa trecută de Consiliu Local am aprobat indicatorii tehnico-economici pentru viitoarea bretea de legătură de lângă pasaj şi coridorul de expropriere a celor trei clădiri care erau spaţii comerciale nu case de locuit. Am fost contactaţi de proprietarii acelor clădiri care au fost dispuşi să vândă fără să mai uzăm de exproprierea respectivă", a explicat primarul Florin Birta, joi, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Potrivit primarului, municipalitatea încearcă să evite pe cât posibil exproprierile de imobile pentru că acestea pot genera procese prelungite şi bloca investiţiile pentru care sunt programate.

"În momentul în care ai un contract de vânzare-cumpărare, eviţi eventualele procese. În cazul exproprierilor proprietarii pot contesta aprobarea indicatorilor tehnico-economici, instanţa poate suspenda hotărârea de Consiliu Local privind coridorul de expropriere şi s-a dus proiectul", a arătat primarul.

Cumpărături de 714.000 euro

În total, pentru cele trei case municipalitatea orădeană va plăti proprietarilor, persoane fizice şi juridice, suma de 714.000 euro.

"Acolo sunt trei spaţii comerciale cu diferite (n.r. casă de schimb valutar, amanet, magazin) destinaţii trecute în CF ca fiind două apartamente. Pentru unul dintre apartamente situat către intrarea la firma Mecord, preţul de achiziţie va fi de circa 163.000 euro, iar pentru celelalte două, de 550.000 euro", a explicat pentru BIHOREANUL director Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Primul imobil aparţine unei familii de orădeni şi firmei Mecord, iar celelalte două, situate către intersecţia cu strada Gheorghe Costa-Foru este al firmei Mecord.

După cum BIHOREANUL a mai scris în şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie Consiliul Local Oradea a aprobat la propunerea primarului Florin Birta amenajarea unei bretele de legătură care va face posibil virajul la dreapta din strada Evreilor Deportaţi către cartierul Nufărul şi strada Gheorghe Costa-Foru, lucru omis din proiectul iniţial.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!