O filmare spectaculoasă postată pe YouTube prezintă lucrările de amenajare a celor cinci pasaje subterane din Piaţa Gojdu din Oradea, care sunt realizate în proporţie de 90%.

Şantier non-stop

Pentru a grăbi finalizarea lucrărilor, constructorii au lucrat și în mini-vacanţa de Ziua națională. "Constructorii au fost în şantier inclusiv la sfârşitul săptămânii trecute. În momentul de faţă se lucrează la realizarea terasamentelor, a straturilor de carosabil, trotuarelor, zidului de sprijin şi a ultimului tronson de perete", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş.

În paralel, constructorii se ocupă de pavarea piaţetei din faţa catedralei ortodoxe Învierea Domnului (grad de execuţie undeva la 80%), realizarea reţelelor de canalizare şi de iluminat public, precum şi amenajarea de spaţii verzi.


captură video EmiDrone

Condiţionaţi de ploi

Finalizarea lucrărilor este programată pentru următoarele săptămâni. "Până la finalul anului, pasajele subterane din Piaţa Gojdu vor fi date în folosinţă", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Termenul iniţial avansat de primar a fost data de 20 decembrie, dar ploile de la sfârşitul săptămânii trecute au decalat asfaltările programate pentru această perioadă. Spre deosebire de temperaturile scăzute, care nu afectează turnarea asfaltului, ploile împiedică această operaţiune.

"Data dării în funcţiune a pasajelor depinde foarte mult de starea vremii. Că vom putea deschide circulaţia până în 20 decembrie, că va fi câteva zile mai târziu, că va fi între sărbători, important este că până la sfârşitul acestui an pasajele vor fi date în folosinţă", a concluzionat Florin Birta, care a spus că o parte din lucrările de amenajare peisagistică ar putea rămâne pentru primăvară.


captură video EmiDrone

Un proiect de milioane...

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea este obligată să finalizeze pasajele până la sfârşitul anului pentru a le putea deconta înainte de închiderea actualului ciclu de finanţare europeană. Finanţarea europeană reprezintă 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar lucrările care nu se vor termina la timp vor trebui plătite din banii orădenilor.

Valoarea investiţiei este de peste 85 milioane de lei fără TVA, iar durata de execuţie a lucrărilor, potrivit contractului, e de 24 de luni, adică ele ar trebui să fie gata în prima parte a anului viitor. În ciuda acestui fapt, având în vedere circumstanţele, constructorii şi-au asumat închiderea lucrărilor în luna decembrie 2023.

Cele cinci pasaje din Piaţa Gojdu sunt amenajate în cadrul proiectului "Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I", proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020. Lucrarea este realizată de asocierea de firme Freyrom, Procons Group, Construcţii Erbaşu, Leko Construct şi Metabet CF.

Vezi mai jos imaginile:


Video: EmiDrone

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!