Fostul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, bihoreanul Cseke Attila (UDMR), şi-a prezentat joi, la sediul UDMR Bihor, organizație al cărei președinte este, bilanţul celor doi ani şi jumătate de mandat.

Premieră pentru Bihor!

Cseke Attila a fost înlocuit de la conducerea ministerului pe 15 iunie, în urma "rotativei" la guvernare, de către liberalul Adrian Veştea.

"În doi ani şi jumătate, în judeţul Bihor au ajuns investiţii aprobate în valoare de miliard de euro. Nu cred că a mai existat un minister în ultimii 32 de ani care să aibă atâtea finanţări şi contracte pentru Bihor", a spus Cseke, cu lista în faţă.

Fostul ministru a evitat să îşi asume integral meritul pentru fonduril atrase. "Meritul (n.r. - pentru acest nivel de absorbţie) este şi al autorităţilor locale. Acestea au pregătit proiecte bune, mature", a explicat UDMR-istul.

Potrivit acestuia, atragerea de fonduri a fost facilitată de simplificarea procedurilor birocratice pentru promovarea proiectelor de investiţii. "Toate programele mari ale Ministerului Dezvoltării pornite în mandatul meu s-au bucurat de o simplificare a procedurilor", a spus Cseke.

În paralel, MDLPA şi-a digitalizat procedurile, lucru care a uşurat circuitul documentelor. "Primăria care nu are contract (n.r. - de finanţare încheiat) cu Ministerul Dezvoltării astăzi în ţară nu şi-a dorit să aibă", a spus Cseke.

Mandatul în cifre

Concret, potrivit acestuia, în timpul mandatului său, la nivelul judeţului Bihor au fost antamate 581 de noi investiţii, în valoare de 4,53 miliarde lei.

Topul celor mai mari investiţii atrase este deschis de construirea inelului rutier metropolitan, asumată de Consiliul Judeţean Bihor în asociere cu Primăria Oradea (201 milioane lei), amenajarea unui nou cămin studenţesc pentru Universitatea Oradea (150,2 milioane lei), construcţia noii săli polivalente (124,5 milioane lei) şi a centrului de recreere Salonta (118 milioane lei).

Lista investiţiilor continuă cu colegiul Ady Endre (64,5 milioane lei), Palatul Episcopal Greco-Catolic, distrus de incendiu (39,9 milioane lei), Spitalul Municipal Salonta (39,9 milioane lei), Centrul de învăţământ Săcueni (39,8 milioane lei), reţeaua de apă şi canalizare Remetea (36,3 milioane lei) şi ambulatoriul Aleşd (30,7 milioane lei).

O criză rezolvată

Cseke Attila a mai arătat că, în timpul mandatului său, în judeţul Bihor au fost demarate formalităţile pentru înfiinţarea a nu mai puţin de 900 de locuri în creşe.

Pe lângă Oradea, sunt în diferite stadii de implementare proiecte de construcţie a unor creșe în Salonta, Marghita, Beiuş, Valea lui Mihai, Săcueni, Nojorid, Oşorhei, Sântandrei, Diosig, Paleu, Sălard, Finiş, Lăzăreni şi Ţeţchea.

"În Oradea, cu cele două creşe care se construiesc, mare şi mică (n.r. - din străzile Ion Irimescu şi Aluminei), şi cu cele patru din Zona Metropolitană Oradea - care vor fi construite în Sântandrei, Nojorid, Oşorhei şi Paleu - problema lipsei locurilor în creşe se va soluţiona", a spus Cseke.

Potrivit fostului ministru, implementarea investiţiilor deja antamate va asigura necesarul de locuri pentru toţi copiii de creşă. "În doi ani criza (n.r. locurilor în creşă) se va rezolva", a spus Cseke.

Un regret, stadionul...

Fostul ministru a recunoscut un singur regret: "Există o nemulţumire pe care mi-o exprim. Din păcate, proiectul noului stadion (n.r. - din strada Făgăraşului din Oradea) nu a reuşit să ajungă în faza de aprobare şi să iasă din Guvern". Cseke a precizat, însă, că "motivele sunt obiective, sunt nişte litigii, nişte probleme juridice".

"Domnului primar (n.r. liberalului Florin Birta) nu îi reproşez nimic. Am avut un parteneriat bun cu municipiul Oradea. El a fost complet scos din contextul politic judeţean şi local, unde noi nu suntem în coaliţie cu PNL", a spus Cseke.

Potrivit fostului ministru, în prezent proiectul noului stadion a fost deblocat din punct de vedere al litigiilor cu privire la dreptul de proprietate asupra amplasamentului, dar iniţiatorii mai au de rezolvat parte din formalităţi. "Mai erau de luat avize de la Autoritatea Aeronautică, de la Federaţia Română de Fotbal şi cam atât", a explicat acesta.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Cseke Attila a spus că în perioada următoare îşi va relua mandatul de senator întrerupt pe 23 decembrie 2020, când a preluat funcţia de ministru.

Vezi mai jos o sinteză a bilanțului fostului ministru Cseke Attila!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!