Mii de persoane au ieșit sâmbătă în Piața Unirii din Oradea, pentru a lua parte la festivitățile prilejuite de împlinirea a 105 ani de la Eliberarea orașului. La ceremonii participă și fostul premier Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL.

Oamenii au început să vină în centrul Oradiei încă dinainte de ora 11.30, asistând la pregătirile pentru ceremonie în așteptarea paradei militare.

La ora 12, pe platoul din fața palatului administrativ se aflau, deja, după estimările unora, peste 5.000 de persoane.

Nicolae Ciucă a venit la Oradea anume pentru a lua parte la manifestările menite să marcheze instaurarea administrației românești în oraș și în tot județul Bihor. El a fost încadrat, în fața Primăriei, de edilul Florin Birta, de președintele Consilului Județean, Ilie Bolojan, de vicepreședintele CJ Mircea Mălan, dar și de alți membri ai administrației locale și ai vieții politice.

Oficial, startul manifestărilor a fost dat la ora 12, când clopotele au bătut la toate bisericile din județ și a fost intonat Imnul Național al României.

Câteva minute mai târziu, în zona centrală a orașului a început reconstituirea istorică a momentului în care generalul Traian Moșoiu (foto jos) a fost întâmpinat de către oficialitățile și populația orașului Oradea, în frunte cu primarul Rimler Károly, la 20 aprilie 1919.

Întruchipându-l pe Moșoiu, locotenent-colonelul (r) Gheorghe Nedelcu a declamat cuvinte spuse cu 105 ani în urmă de eliberatorul Oradiei: „Domnule primar, vin cu armata unui stat civilizat, care este în deplină disciplină. Populația orașului Oradea nu are așadar a se teme (...) Cu ziua de astăzi, Regele Ferdinand ia în stăpânire orașul Oradea și județul Bihor. Cu ziua de astăzi sunteți cetățeni ai României Mari. (...) Fiți încredințați că punând piciorul pe acest pământ, el va rămâne pe veci al poporului român”.

Orădeni de toate vârstele, în special copii, s-au concentrat să imortalizeze parada militară cu telefoane mobile, aplaudând și bucurându-se de spectacol.

Atmosfera este una plăcută, ajutată și de vremea însorită.

Echipe de tineri voluntari le distribuie participanților steaguri tricolore și ziarul „Oradea Mare”, care rememorează evenimentele petrecute în urmă cu 105 ani și prezintă programul zilei.

UPDATE, ora 12.40: 20.000 de oameni în Piața Unirii

Potrivit estimărilor jandarmilor, la ora 12.40 în centrul Oradiei se aflau aproximativ 20.000 de cetățeni.

Marea de oameni se întindea inclusiv pe Podul Ladislau, în fața Primăriei, în zona spre Tudor Vladimirescu și în Piața Unirii.

Cele mai apreciate momente ale paradei au fost defilarea unor detașamente de reconstituire militară istorică, ai căror componenți au fost echipați în uniforme de epocă, dar și cele în care s-au succedat formațiuni de TAB-uri (transportoare amfibii blindate) Zimbru, autospeciale lansatoare de rachete LAROM, călăreți ai Plutonului de Cavalerie din cadrul Direcției Generale a Jandarmeriei, autospeciale ale Centrului 54 Comunicații.

La fel de apreciați au fost, însă, și reprezentanții ISU, SMURD ori cei ai Serviciului de Ambulanță Județean Bihor, care au defilat împreună cu copii în uniforme pe măsura lor, dar și cei ai Poliției și Poliției de Frontieră, care au prezentat câteva autospeciale și chiar motociclete BMW folosite de agenți ai Poliției Rutiere.

La final, o formație de trei elicoptere de luptă IAR-330 Puma a survolat zona centrală de trei ori, din direcția dinspre Sinagoga Sion către Primărie (video jos).

Acestea au zburat la altitudine joasă, ceea ce a făcut deliciul copiilor, dar și al multor adulți, care nu au mai avut înainte ocazia să vadă elicoptere militare atât de aproape.

Video: cititor BIHOREANUL

UPDATE, ora 13: În coloană, spre statuia lui Moșoiu

Spre deosebire de anii trecuți, marea majoritate a participanților sunt tineri, foarte mulți cu copii.

Mii de oameni se îndreaptă pe jos spre statuia Generalului Moșoiu, unde e de așteptat ca autoritățile locale vor susține discursuri.

UPDATE, ora 14.20: Festivitățile s-au încheiat

Festivitățile s-au încheiat puțin după ora 14.10, după ce la bustul lui Traian Moșoiu din strada Armatei Române au ținut câte un discurs președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, și primarul Oradiei, Florin Birta.

Numărul participanților s-a împuținat. Oamenii au stat să asculte discursurile, iar la ultimul moment, al depunerii de coroane, reprezentanții CJ și ai Primăriei Oradea au fost singurii aplaudați de persoane din public.

Și aici ultimul episod a fost o paradă, dar numai cu personal militar, fără tehnică de luptă.

Vezi mai multe detalii de la eveniment:

Citiți mai detalii pe această temă în articolul „Ciucă, despre dezvoltarea Oradiei: „Sunteți exemplul că în România se poate! Aveți de ce să fiți mândri”. Primarul Birta: „Oradea are în fibra sa ideea de libertate și modernitate” (FOTO/VIDEO)

Manifestările continuă pe tot parcursul zilei cu defilări și parade militare, dar și cu un Concert extraordinar de folclor și trăire românească - Andra Tradițional 2024 (în condiții atmosferice nefavorabile, concertul va fi mutat în Sala Polivalentă Oradea Arena), culminând cu retragerea cu torțe și cu un foc de artificii.

Azi, 20 aprilie, sunt marcați 105 ani de la intrarea Armatei române în Oradea, moment de profunde semnificații politice și statale. Încheierea Primului Război Mondial și integrarea orașului și a unei părți a județului în Regatul României au schimbat soarta acestor teritorii.

Vezi AICI PROGRAMUL DETALIAT AL MANIFESTĂRILOR!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!