Dragi orădeni,

În fiecare an, pe 20 aprilie, marcăm cu mândrie și emoție momentul crucial al eliberării orașului Oradea de către Armata Română. Anul acesta, sărbătorim cu inima plină de bucurie și recunoștință împlinirea a 105 ani de la acel moment istoric în urma căruia orașul nostru și-a unit destinele cu cele ale țării-mamă, într-un act care a consolidat identitatea și integritatea națională.

De-a lungul deceniilor care au urmat, Oradea și-a consolidat poziția ca un important centru cultural, economic și social al țării. În ciuda provocărilor și schimbărilor istorice, orașul a încercat mereu să cultive valorile autentice ale bunei conviețuiri în contextul unei comunități multietnice și multiculturale, contribuind astfel în mod substanțial la evoluția și dezvoltarea României. Prin această participare activă la procesul de modernizare și progres al întregii țări, Oradea a avut o contribuție însemnată la întărirea statului român și la afirmarea sa pe plan internațional.

Astăzi, când sărbătorim acest moment de cotitură în istoria noastră, reflectăm cu recunoștință la sacrificiile și eforturile celor care au luptat pentru libertate și unitate națională. Ne amintim de eroii anonimi care și-au dedicat viața întru apărarea idealurilor noastre comune și ne reafirmăm angajamentul față de valorile pentru care au luptat. În același timp, privim cu încredere spre viitorul nostru comun, al tuturor orădenilor, conștienți de faptul că, prin unitate și solidaritate, vom continua să construim un oraș puternic și prosper pentru generațiile viitoare.

De-a lungul istoriei sale, Oradea a fost mereu deschisă valorilor europene, iar acum putem spune că identitatea europeană a orașului nostru a ajuns un amestec fascinant de istorie, cultură, diversitate și progres. Orădenii, la rândul lor, sunt europeni prin natura aspirațiilor lor, aspirații care nu s-au îndepărtat niciodată de ideea conviețuirii pașnice și a respectului reciproc, aspecte de o importanță crucială, astăzi, când vedem cum stabilitatea și armonia interetnică sunt puse sub semnul întrebării în regiunea învecinată. Acest patrimoniu cultural comun ar trebui să reprezinte un fundament solid pentru promovarea dialogului și cooperării în vederea consolidării păcii și stabilității în regiune.

Cu acest gând doresc să mă adresez cetățenilor orașului nostru și să-i invit să nu abandoneze niciodată valorile europene, valori fără de care Oradea ar fi doar o vitrină prăfuită, în care patrimoniul Art Nouveau ar fi o simplă butaforie, iar noul drum care ne leagă nemijlocit de Europa prin autostrada Transilvania nu ar duce nicăieri.

Florin Birta
primarul Oradiei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!