Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.

Dar, mai ales, se înmulțesc și se agregă. Nici n-au dat bine ghioceii, că organizația din Beiuș anunța nu doar că a ieșit din hibernare, ci și că s-a făcut mai mare, achiziționând elite locale. Profesori, doctori, dar în special foști polițiști, procurori și judecători. Tânăr pensionar, Statul Paralel de odinioară năpârlește de uniforme și se încartiruiește în cazarma de partid.

Organizația județeană se extinde și ea la vârf, săptămâna trecută înștiințând că în largul Comitet Interimar de conducere, alături de fostul șef absolut Ioan Mang (și de eternul interimar din fruntea filialei orădene, Florin Bodog), au fost numiți încă un fost consilier județean (la origine PDL, client DNA), un fost comisar de poliție (ex-mason, pensionat și el tot în floarea vârstei și convertit ca om de afaceri), un fost prefect (apropo, Claudiu Pop tocmai a acceptat nu doar simpla coabitare cu tovarășii care l-au împins în afara partidului, ci și încadrarea sa la categoria „și alții”), bașca un subsecretar de stat (Gabriel Ghilea, ajuns la Ministerul Dezvoltării cu țidulă de la Minorități, dar cu viitorul securizat prin înrolarea în PSD).

În aceeași zi, tatăl celui din urmă, Gavrilă Ghilea (fost viceprimar PSD, fost vicepreședinte de județ și fost prefect PDL, fost senator și fost deputat PNL), și-a aruncat tricoul galben, pentru că nu se mai „regăsește” între liberali (de parcă în PNL s-ar mai găsi mulți). Neprietenii fac deja rămășag privind ziua în care un nou comunicat va anunța o nouă „extindere a componenței Comitetului Interimar Județean”, cu el între „boboci”.

Cert e că, așa cum de altfel subliniază în fiecare mesaj, „PSD Bihor rămâne în continuare deschis tuturor bihorenilor care doresc să construiască alături de noi o alternativă la PNL”. Că-i deschis se vede, după puhoiul de ștabi din Comitet.

Dincolo de revelațiile lor ideologice și de contorsiunile comunicaționale executate pentru a face vandabile recrutările și cooptările, la fel de cert e că deocamdată pesediștii rămân doar cu deschiderea. În ce privește alternativa, convingători ar fi doar dacă ar pune în dezbatere pe site-uri și prin conferințele de presă niște programe de administrare locală. Evident, serioase și închegate, nu simple lozinci, cum fac din patru în patru ani.

Pentru moment, exersează un fel de bâză, fără măcar o aluzie la ce le vor propune bihorenilor. Problema e că oamenii știu prea bine că, ajunși la butoane, nu ar face nimic din ce fac Bolojan și-ai lui, dar nimeni nu știe ce ar face dacă le-ar lua locul. Mă întreb dacă ei înșiși, pesediștii, știu. Sau dacă o pot spune deschis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!