După cinci luni de când pubelele orădenilor sunt verificate de o patrulă anume înființată, timp în care Poliția Locală a aplicat doar avertismente pentru cei care nu respectă regulile colectării separate, Primăria a schimbat foaia. În urma controalelor de săptămâna trecută, s-au dat opt avertismente, dar și patru amenzi.

„Având în vedere faptul că procentul de selectare corectă a fracțiilor în urma verificărilor efectuate nu a crescut și că în continuare o parte din cetățeni nu selectează corect deșeurile, Poliția Locală a aplicat 8 avertismente și 4 amenzi, în valoare totală de 1.200 lei, persoanelor fizice care nu au colectat în mod corespunzător deșeurile menajere”, a precizat Adina Popa, director adjunct al Direcției Tehnice, citată într-un comunicat transmis marți de Primărie.

Fără avertisment

Contactată de BIHOREANUL, Popa a precizat că, prin decizia directorului tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș, de săptămâna trecută orădenii care încalcă flagrant colectarea separată a deșeurilor nu mai sunt sancționați cu avertisment, ci cu amenzi.

„S-a considerat că orădenii au fost informați, știu care sunt obligațiile lor, așa că acolo unde gradul de contaminare este ridicat, se aplică amendă”, a declarat Popa.

Inițial, Primăria anunțase că va începe să dea amenzi doar după ce patrula de control va verifica toate pubelele și containerele din oraș și va da avertismente celor prinși cu gunoaiele amestecate. Acum, însă, s-a răzgândit, așa că, chiar la prima abatere, orădenii ar putea primi amendă. 

Biodeșeurile sunt problema

Comunicatul informează că, săptămâna trecută, controalele s-au făcut în zona de case de pe străzile I. H. Rădulescu, I. C. Brătianu, General Berthelot, Petru Rareș, Andrei Mureșanu, Parcului, Ilie Cristea, B. Şt. Delavrancea, Dorobanților, Schiff Erno, Tudor Vladimirescu, Sulyok Istvan, Piața Rahovei, Duiliu Zamfirescu, Tuberozelor.

În privința colectării reciclabilelor, patrula de control (formată din reprezentanți ai Primăriei, ai RER Vest și ai firmei Eco Bihor) nu a depistat probleme.

În schimb, la deșeuri biodegradabile, din 57 de orădeni care au scos pubelele maro în fața casei, 22 aveau în ele nu doar deșeuri organice, ci și alte feluri. 

În urma descoperirii acestor nereguli, Poliția Locală a aplicat cele opt avertismente și cele patru amenzi menţionate mai sus.


Deșeuri din plastic, găsite în pubela maro a unui orădean, unde trebuiau să ajungă doar resturi biodegradabile (sursa foto: PMO)

Colectarea separată, obligație

Primăria Oradea le reamintește tuturor orădenilor că, indiferent că stau la casă sau la bloc, au obligația să colecteze separat deșeurile. În plus, această obligație există și pentru firme și instituții publice, așa că orădenii trebuie să facă la fel și la serviciu.

Operatorul de salubritate RER Vest a făcut un ghid pentru colectare, prin care informează care e locul fiecărui tip de deșeu: plasticele, metalele, hârtiile și cartoanele se aruncă în sacii galbeni sau pubela destinată deșeurilor reciclabile, resturile biodegradabile (coji de fructe, legume, pâine, ouă, zaț de cafea, resturi alimentare, frunze, plante etc.) se aruncă în pubela maro, iar orice alte gunoaie care nu pot fi valorificate (conținutul sacului de aspirator, mucuri de țigară, porțelan etc.) reprezintă deșeurile reziduale și se aruncă în pubela neagră.

Totodată, orădenii pot contacta RER Vest la unul dintre următoarele numere de telefon: 0374-885.693 - Program telefonic (luni – vineri) 07:00 – 19:00, 0259-433.195 - Program telefonic (luni – duminică) 19:00 – 07:00, 0259-433.195 - Program telefonic (sâmbătă – duminică) 07:00 – 19:00.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!