Ghişeele de plată a taxelor şi impozitelor din Primăria Oradea se vor redeschide abia pe 13 ianuarie 2023. 

Doar din 13 ianuarie

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, la începutul anului 2023 plata obligaţiilor fiscale se va relua etapizat. „Din 3 ianuarie 2023 se vor încasa doar taxele fără debit (amenzi de circulaţie şi / sau parcare, taxă judiciară de timbre, avize) la ghişeele 5 şi 21-27 din Centrul de relaţii cu publicul, la unităţile Direcţiei de Poştă sau  prin unităţile CEC", a transmis Primăria Oradea. 

Funcţionarii municipalităţii vor folosi primele două săptămâni din noul an pentru a calcula obligaţiile fiscale ale populaţiei şi firmelor din municipiu aferente anului 2023. „Începând cu 13 ianuarie 2023 va fi reluată încasarea tuturor impozitelor şi taxelor datorate bugetului local, inclusiv impozitele pe clădiri, terenuri şi autovehicule aferente anului 2023, se menţionează în comunicat.

An nou, taxe noi!

După cum BIHOREANUL a mai scris, obligaţiile fiscale ale contribuabililor orădeni aferente anului 2023 au fost majorate în noiembrie de către Consiliul Local cu 5,1%, procent reprezentând rata inflaţiei din anul 2021.

Astfel, impozitul aferent unei garsoniere va creşte anul viitor de la 120 lei la 126 lei pe an, al unui apartament cu două camere de 66 metri pătraţi de la 224 lei la 235,4 lei, iar al unuia cu trei camere şi o suprafaţă de 77 metri pătraţi de la 288 lei la 302,6 lei.

La fel, suma datorată pentru o maşină cu o cilindree de 1.400 centimetri cubi va creşte de la 83 lei la 87,2, iar pentru una cu o cilindree de 1.900 centimetri cubi va urca de la 255 lei la 268 lei.

Activitate cu publicul redusă

În ceea ce priveşte activităţile cu publicul ale ghişeelor Primăriei, până la termenul limită din 13 ianuarie contribuabilii care doresc să îşi achite restanţele din 2023 vor putea face plăţi doar prin virament bancar sau mandat poştal.

În primele două săptămâni din an funcţionarii municipalităţii vor prelua de la orădeni declaraţiile fiscale privind clădirile sau terenurile tranzacţionate, dar le vor prelucra doar după 13 ianuarie, iar vizarea fişelor de înmatriculare auto se va face sub rezerva depunerii declaraţiilor pentru stabilirea impozitului asupra mijloacelor de transport însoţite de documentele primare aferente.

„Pentru vânzările de bunuri impozabile efectuate în perioada 01.01 - 13.01.2023, impozitul aferent anului 2023 va fi calculat de inspectorii cu atribuţii de impunere, iar eliberarea certificatului fiscal se va efectua după prezentarea documentului de plată (O.P. sau mandat poştal) care să ateste plata impozitului", a transmis Primăria.

Potrivit comunicatului, documentele aferente tranzacţiilor de vânzare-cumpărare încheiate în luna decembrie 2022 se pot prezenta, in vederea înregistrării, în cursul lunii ianuarie 2023. Acestea se vor opera cu data tranzacţiei (data vânzării sau cumpărării), iar vânzătorul nu va mai datora impozit pentru bunul înstrăinat în anul următor.

Pentru aceste tranzacţii, prezentate până la 31 ianuarie, nu se vor aplica sancţiuni privind depunerea cu întârziere a declaraţiilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!