Gimnasta Ana Maria Bărbosu a primit vineri medalia de bronz pentru exerciţiul de la sol desfăşurat la Jocurile Olimpice, la 11 zile după competiţie, într-o ceremonie organizată la Casa Olimpică din Bucureşti, şi nu la Paris.

Vizibil emoţionată, Ana a spus că această medalie este rodul multor ani de muncă şi a făcut referire, amuzată, la greutatea acesteia. "Auzisem că medaliile olimpice sunt grele, dar nu mi-am imaginat că sunt chiar atât de grele", a spus sportiva conform Europa Liberă.

Aceasta a mulţumit tuturor celor care au contribuit la obţinerea medaliei, adăugând că speră să continue să reprezinte România la cel mai înalt nivel.

"În momentul acesta nu pot să nu mă gândesc şi la Sabrina (Sabrina Voinea, gimnasta care a rămas pe locul patru în finala de la sol, după ce contestația ei nu a fost admisă de TAS - n.r.) şi la Jordan (sportiva Jordan Chiles, care a căzut în final pe locul 4 după ce TAS a acceptat memoriul Federaţiei Române de Gimnastică - n.r.). Este o situaţie grea pentru noi, cu atâtea incertitudini şi emoţii copleşitoare. Sper ca toată lumea să înţeleagă că noi nu am greşit cu nimic la Jocurile Olimpice. Şi că spiritul Olimpic este mai important decât orice neînţelegere între autorităţi. Vreau să cred că va veni ziua când toate trei vom primi câte o medalie de bronz", a spus Ana Maria Bărbosu la ceremonia de primire a medaliei de bronz, vizibil emoţionată.


Foto: Inquam Photos / George Călin

Ana a primit medalia de la Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic pentru România, şi de la Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Morariu a subliniat importanţa corectitudinii şi i-a urat succes pentru viitoarele Jocuri Olimpice de la Los Angeles din 2028.

După cum se știe, pe 5 august, Ana Bărbosu a fost anunţată inuțial pe locul al treilea la exercițiul de la sol de la Jocurile Olimpice, după ce Rebeca Andrade din Brazilia a câştigat aurul, iar Simone Biles din SUA argintul.

Prima în afara podiumului s-a clasat gimnasta româncă Sabrina Voinea, care a fost depunctată în finala la sol pentru o presupusă ieșire în afara covorului, cu toate că imaginile au infirmat acest fapt, apoi a urmat Jordan Chiles. Antrenoarea celei din urmă, Cecile Landi, a contestat la finalul probei punctajul acordat sportivei sale, iar arbitrii au considerat că deducerea de puncte la un element cunoscut sub numele de tour jete full a fost întemeiată, astfel că nota lui Jordan Chiles a crescut de la 13.666 la 13.766.

În aceste condiții, sportiva din Statele Unite a urcat pe locul al treilea, iar Ana Maria Bărbosu a căzut pe locul al patrulea. 

Ulterior, Federaţia Română de Gimnastică a depus un memoriu la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), care a fost acceptat, pe motiv că antrenoarea sportivei Jordan Chiles, care urcase locul 3, a depus contestaţia prea târziu, după patru secunde de la închiderea timpului alocat.

Federaţia Gimnastică a SUA a făcut apel la decizia TAS, însă acesta a fost respins. În final, Ana Bărbosu a fost considerată astfel ocupanta podiumului la proba de la sol de gimnastică a Jocurilor Olimpice.

Totodată, TAS a menţionat că nu are puterea de a ordona ca o a doua medalie de bronz să fie acordată lui Jordan Chiles, după ce partea română a sprijinit această posibilitate.

Medalia Anei Bărbosu, diferită de cea iniţială, a fost trimisă special pentru ceremonia de la Bucureşti de către Comitetul Internaţional Olimpic, dat fiind că Chiles nu a returnat medalia de bronz primită.

Jordan Chiles a scris, joi, pe Instagram că decizia este nedreaptă şi a menţionat că a fost victima unor atacuri rasiale pe reţelele de socializare.

"Pentru a adăuga la durerea inimii, atacurile rasiale neaşteptate de pe social media sunt greşite şi extrem de dureroase. Mi-am pus inima şi sufletul în acest sport şi sunt atât de mândră să îmi reprezint cultura şi ţara", a mai scris ea.

Federaţia Americană de Gimnastică continuă să atace decizia TAS, susţinând că de fapt contestaţia antrenoarei ar fi fost făcută la timp.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!