Filmul "Glasul care strigă-n pustie", turnat la Oradea şi premiat la Festivalul Internaţional de la Moscova, tocmai a fost lansat la Washington. Evenimentul a avut loc cu ocazia hramului Bisericii Sf. Andrei din capitala SUA, lăcaş proiectat de cunoscutul teolog Calciu Dumitreasa, eroul peliculei. 

"Ambasada României şi Institutul Cultural Român din SUA s-au ţinut departe de eveniment, argumentând că părintele Calciu este încă o figură problematică. E foarte interesant că, după ce l-au urât comuniştii, părintele Calciu este ţinut deoparte şi de autorităţile actuale", spune preotul-regizor Ciprian Mega, referindu-se la tinereţea legionară a protagonistului filmului.

Întărire cu Calciu... 

Condamnat de comunişti la puşcărie pentru că s-a opus demolării bisericilor, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa (foto) luminează istoria recentă a ortodoxiei române. Închis între anii 1948-1965 pentru apartenenţă la Mişcarea Legionară şi reîncarcerat între 1979-1985 pentru celebra predică "Şapte cuvinte pentru tineri", Calciu s-a stabilit după eliberare în SUA. Aici, şi-a întreţinut familia ca muncitor necalificat în construcţii, până a preluat parohia românească Sfânta Cruce din Washington, unde a pregătit construirea bisericii cu hramul Sfântul Andrei.

Filmul "Glasul care strigă-n pustie", turnat în vara anului 2021 la Oradea, prezintă perioada celei de-a doua încarcerări a părintelui Calciu. În documentarea sa, Mega a vorbit inclusiv cu fiul preotului, Andrei, acum avocat în America. "Toată lumea m-a întrebat de suferinţele tatălui meu, dar nimeni despre închisoarea mamei mele, lăsate în libertate", reproduce Mega spusele fiului părintelui. De altfel, despărţiţi de greutăţile vieţii, soţii Calciu apar în film împreună o singură dată, la sfârşit, şi încă la distanţă...

"Glasul" dat pe încet... 

Filmul a câştigat anul trecut premiul criticilor pentru "contribuţia majoră la cinematografia mondială" la cea de-a 44-a ediţie a Festivalului de la Moscova, la concurenţă cu peste 2.000 de alte producţii. Mai mult, actorul Costel Caşcaval, care l-a interpretat pe Calciu, a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal.

Filmul a fost prezentat weekendul trecut la Washington, în parohia părintelui Calciu, în cadrul unui eveniment organizat de credincioşi şi familie cu ocazia hramului Bisericii Sfântul Andrei. În mod surprinzător, reprezentanţii Ambasadei şi ai Institutului Cultural Român s-au ţinut deoparte de eveniment. "Foarte iubit de credincioşi, părintele Calciu nu e nici acum foarte agreat de autorităţi, care preferă să îl ignore", spune Ciprian Mega (foto).

De altfel, în ciuda succesului filmului şi a distribuţiei - din care face parte maestrul Dorel Vişan, în rol de general de Securitate, ori actriţa Ela Ionescu, care a interpretat rolul greu încercatei soţii a preotului -, filmul nu a fost nici acum lansat în România.

"Faptul că a fost premiat la Moscova într-un timp în care Rusia a declanşat războiul din Ucraina, că are ca personaj principal un preot şi că nu am avut fonduri pentru promovare au făcut ca filmul să treacă neobservat", zice regizorul.

În regim streaming 

Ţinut de doi ani la sertar, "Glasul care sună în pustie" ar putea fi vizionat de luna aceasta într-o formulă inedită: în sistem streaming, dar nu pe Netflix sau HBO Max, ci pe o altă platformă. Întâi, Ciprian Mega se pregăteşte să testeze în acest sistem cea mai recentă producţie, "21 de rubini", recent pusă pe piaţă, cu vedete internaţionale ca Mickey Rourke şi Elisabetta Pellini. Cel din urmă film prezintă tarele societăţii româneşti şi corupţia din Biserica Ortodoxă, fapt pentru care, potrivit autorului, autorităţile locale au intervenit pentru anularea unor reprezentaţii la Marghita, Cluj, Odobeşti ori Focşani.

Mai mult, pentru că episcopul Oradiei, Sofronie Drincec (foto), a inspirat rolul unui prelat corupt, preoţii au fost descurajaţi să vadă filmul. "Pentru că foarte mulţi preoţi, şi nu numai, mi-au cerut să poată vedea filmul fără să se expună, vrem să îl lansăm în perioada 16-22 decembrie, când se aniversează Revoluţia din 1989, în regim streaming", spune regizorul. Producătorii vor anunţa condiţiile de vizionare şi tarifele în perioada următoare, astfel ca publicul să îl poată vedea în siguranţă, în liniştea casei. 

"Dacă sistemul va funcţiona, vom scoate la vizionare, tot în streaming, şi «Glasul care strigă-n pustie»", spune Mega. În fond, mesajul filmului este încă actual. Deşi liberi, la trei decenii după căderea comunismului, românii încă văd filme pe ascuns...

Vezi mai jos trailerul filmului Glasul care strigă-n pustie:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!