Gradul de îndatorare a Oradiei s-a menţinut în 2022 la un nivel de numai 7,2% în condiţiile în care limita maximă permisă de lege este de 30% din media veniturilor proprii pe ultimii trei ani.

Îndatorare minimă...

Primăria Oradea a stat bine anul trecut la capitolul "datorii", acestea fiind în scădere faţă de anii anteriori. "Gradul de îndatorare este la un minim istoric, de 7,2% din media veniturilor proprii din ultimii trei ani. Este foarte mic", a declarat directorul economic al municipalităţii orădene, Eduard Florea, joi, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema raportului Direcţiei Economice pe anul 2022.

Pentru comparaţie, gradul de îndatorare a Oradiei în anul 2020 a fost de 9,9% iar în 2021 de 12,2%.

... pentru că vin lucrări mari

Conducerea municipalităţii a încercat să ţină cât mai jos nivelul de îndatorare a municipiului pentru ca oraşul să îşi poată susţine financiar pachetul masiv de lucrări aflate în execuţie la finalul ciclului finanţare europeană care se încheie în luna decembrie 2023.

"Cum 2022 – 2023 sunt ani finali pentru finanţări nerambursabile, bugetul local trebuie să susţină investiţiile şi are nevoie de cash. Aşa am construit strategia ca în aceşti ani doi ani să fie sume de rambursat minimale, iar ratele să crească când vom fi mai relaxaţi", a spus Florea.

Directorul economic al Primăriei a şi făcut o comparaţie. "Este ca într-o familie. Când ai de plătit sume mari, îţi construieşti bugetul astfel încât să nu ai de rambursat şi rate", a spus acesta.

Credite cu perioadă de graţie

Anul trecut, municipalitatea orădeană a semnat cel de-al cincilea contrat de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (19,5 milioane euro), urmând ca în 2023 să fie încheiat şi cel de-al şaselea contract (circa 21 milioane euro).

Din aceste împrumuturi vor fi cofinanţate proiecte precum pasajul care va supratraversa şoseaua de centură şi linia ferată în continuarea străzii Meşteşugarilor (8,2 milioane euro), achiziţionarea de autobuze noi şi nepoluante (8,1 milioane euro), iluminat public inteligent (7,5 milioane euro), modernizare Parc 1 Decembrie (6,2 milioane euro), pasaje colectoare pentru centrul de transport intermodal din Episcopia (4,6 milioane euro), amenajarea spaţiului public dintre podul Ladislau şi sinagoga Sion (3,6 milioane euro) şi modernizarea parcului Libertăţii (1,9 milioane euro).

Cele două credite au fost aprobate de Consiliul Local în cursul anului trecut cu o perioadă de tragere de doi ani, de graţie de cinci ani şi de rambursare de 21 de ani.

Gradul de îndatorare se triplează

Având în vedere împrumuturile contractate, conform simulărilor Primăriei, gradul de îndatorare a Oradiei se va tripla de la 7,2% în 2022 la 21,7% în 2024.

Anul viitor va începe plata ratelor unor credite mai vechi cum ar fi cele de 34,2 milioane euro contractate în 2020 pentru transformarea fostului Spital de Neurologie în incubator de afaceri, construcţia parcărilor din strada Iosif Vulcan şi Făgăraşului respectiv a celei de la Spitalul Judeţean.

Gradul de îndatorare a Oradiei va cunoaşte un vârf de 23,1% în anul 2025, după care va intra pe o pantă descendentă la 20% în 2026 şi 19,6% în 2027. Desigur, dacă Primăria nu ia noi împrumuturi...

"Risc investiţional scăzut"

Gradul mic de îndatorare a oraşului a făcut ca municipiul să îşi păstreze ratingul de "grad investiţional – cea mai ridicată credibilitate" acordat de agenţia Fitch.

"Suntem în prima categorie de rating, cea cu risc investiţional scăzut", a spus Eduard Florea.

Potrivit directorului ratingul oraşului a fost afectat negative de contextual economic şi politic European.

"Începând din anul 2020, pe fondul crizei pandemice, a existat o revizuire a perspectivelor – outlook negativ, însă în toate analizele realizate Agenţia Fitch Ratings a apreciat rezultatele pe care le-am avut ca administraţie locală. Realitatea este că nu putem să evoluăm aşa cum ne-am dori, într-un context influenţat de războiul din Ucraina şi crizele de pe pieţele financiare", a explicat Florea.

Ratingul municipiului Oradea este similar ratingului României şi, pentru că nu poate face excepţie de la realităţile din ţară, nu are cum fi mai bun decât acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!