În 3 octombrie 2022, după câţiva ani de aşteptare, în sfârşit Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre firească în materie contravenţională.

În concret, printr-o decizie obligatorie, Instanţa Supremă a stabilit că în litigiile vizând anularea proceselor-verbale de sancţionare contravenţională, instanţa poate invoca din oficiu prescripţia executării sancţiunii contravenţionale.

Mai pe româneşte, ori de câte ori unui cetăţean îi este comunicat un proces-verbal de constatare şi sancţionare a unei contravenţii la mai mult de două luni de la întocmirea acestuia, în cazul în care cetăţeanul contestă sancţiunile, judecătorul va putea invoca această neregularitate dacă cetăţeanul a omis s-o invoce prin plângerea formulată.

Decizia este logică şi vine în confirmarea unei practici majoritare a instanţelor care procedau în acest mod.

Până la urmă, greşelile făcute de stat şi mai ales lentoarea cu care acţionează organele statului sunt probleme de interes public ce trebuie sancţionate de judecători. Este de nepermis ca o asemenea atitudine să poată fi confirmată doar datorită faptului că un cetăţean de bună credinţă, dar fără studii juridice aprofundate, nu a invocat-o.

Decizia vine în completarea unei practici relativ constante a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în sensul în care nulităţile procedurale, chiar şi relative, să poată fi invocate din oficiu şi sancţionate de către judecător.

Pe de altă parte, însă, decizia în materie contravenţională este, din punctul meu de vedere, prima "normală" în ultimii 5 ani. Dacă până prin 2017 rolul Instanţei Supreme în materie contravenţională a fost benefic, în ultimii ani s-au pronunţat mai multe decizii profund greşite şi contra unor principii elementare de drept.

Deciziile proaste au culminat cu o hotărâre din 2021, prin care Înalta Curte stabilea că instanţele nu pot analiza proporţionalitatea sancţiunilor complementare rutiere (suspendarea permiselor de conducere) pentru motivul absolut hilar că doar şeful Poliţiei poate face asta. Adică, Miliţia poate mai mult ca Justiţia...

În acest context, nu putem spera decât că această ultimă decizie nu reprezintă altceva decât un pas mic spre revenirea la normalitate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!