Profesorii au anunțat că declanșează o grevă generală. Eu de mult îi așteptam să facă așa ceva, mai ales că noua Lege a Educației e o bătaie de joc cu iz de Cotroceni, din care aflăm că „n-ar fi rău să fie bine”.

Dar nu, dascălii sunt nemulțumiți de salarii, și nu poți să nu le dai dreptate când vezi ce inflație avem. Numai că revendicările lor au fost legate de salarii și nu neapărat de condițiile de lucru, de posibilitatea de a se perfecționa, de facilități la achiziționarea de cărți.

Profesorii noștri au dreptate că lucrurile nu merg cum trebuie în învățământ. Și cel mai important indicator este faptul că, din produsul muncii lor, adică elevii, jumătate sunt analfabeți funcțional după 12 ani de școală. Mă întreb ce au făcut elevii la ore de au ieșit loaze în toată regula, dar mai ales ce au făcut dascălii în timpul ăsta? Sigur, nu se poate generaliza, există școli admirabile și dascăli grozavi, precum și școli amărâte și profesori de toată jena.

Cred că subiectul salariilor ar trebui rezolvat, chiar sub impulsul unei greve, pe alte principii. Deși e foame de bani în România, ar trebui mărite salariile, dar numai profesorilor performanți. Trebuie să renunțăm la ideea de a răsplăti mediocritatea și indiferența.

Situația dascălilor este similară cu cea a medicilor. Acolo, operezi, nu operezi, salariul vine la timp, toate operațiile sunt reușite și doar pacientul e mort. În învățământ degeaba își sparg plămânii dascălii de vocație, că tot atât iau în ziua de salariu ca profesorii slab pregătiți, singurul criteriu de diferențiere fiind vechimea.

Azi Bihorul e zguduit de un circ la Colegiul Economic, unde directorul le cere bani absolvenților pentru nu știu ce paranghelie. Am avut cazul de la Gojdu, unde directorul a manipulat elevii și i-a scos în stradă numai pentru a-și păstra postul. Se intră la licee fraudulos, pe locuri rezervate romilor, dascălii ajung în funcții pe concursuri trucate, meditațiile s-au extins ca un cancer și sunt arareori fiscalizate, părinții continuă să doteze școlile din banii proprii.

Cred că acestea ar fi motive mai îndreptățite de grevă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!