Printr-un comunicat de presă dat publicității joi, Uniunea Salvați România (USR) Bihor „condamnă ferm comportamentul ilegal și inacceptabil al vicepremierului Sorin Grindeanu, care blochează semnarea unui contract esențial pentru finalizarea lucrărilor la Autostrada A3 Transilvania”, cel privind lotul Chiribiș - Biharia, și îl acuză de „șantajarea constructorului” Beneamin Rus, motiv pentru care îi și cere demisia din funcție.

„Faptele sunt clare: Sorin Grindeanu refuză de șase luni să semneze contractul pentru un tronson de 30 km de autostradă în județul Bihor, încălcând astfel orice principiu de bună guvernare și responsabilitate față de cetățenii acestei țări. Mai grav, Grindeanu îl șantajează pe constructor că va semna contractul dacă acesta renunță la niște procese intentate anterior. Există și o decizie a Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) care constată că Sorin Grindeanu blochează ilegal semnarea unui contract de lucrări pe Autostrada A3 Transilvania”, arată comunicatul.

USR Bihor consideră că „prin șantajarea constructorului, ministrul Transporturilor pune interesele politice ale PSD înaintea nevoilor reale ale României de a avea o infrastructură modernă, care să contribuie la dezvoltarea economică și socială a națiunii”.

„USR Bihor cere demisia imediată a lui Sorin Grindeanu și semnarea fără întârziere a contractului de lucrări pentru Autostrada A3 Transilvania. Este inadmisibil ca interesele personale și politice să primeze în fața intereselor cetățenilor și ale dezvoltării țării”, arată documentul.

„După 20 de ani de promisiuni și eșecuri, sectoare ale Autostrăzii Transilvania rămân nefinalizate. Situația actuală, în care un contract esențial este blocat ilegal, nu face decât să adauge o nouă pagină neagră la această istorie dezastruoasă… România merită mai mult decât promisiuni neonorate și proiecte abandonate. Merităm o țară conectată, modernă, în care fiecare cetățean să se poată deplasa rapid și în siguranță”, afirmă USR.

CNAIR a declarat câștigătoare oferta asocierii Precon Transilvania (deținută scriptic de un fost angajat al lui Beneamin Rus, dar controlată în realitate de patronul grupului Selina) - Citadina 98 (Galați), contra sumei de 785,21 milioane lei (fără TVA), în iunie 2023, soluția fiind contestată întâi la CNSC, apoi și în justiție de Strabag. Curtea de Apel București a dat dreptate CNSC în noiembrie anul trecut, dar cu toate acestea contractul între CNAIR și firme nu a fost semnat.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat recent că executarea lucrărilor pe cei 28,55 kilometri ai lotului Chiribiș – Biharia al Autostrăzii Transilvania ar fi blocată de firmele controlate de Rus care, deși au câștigat licitația organizată de CNAIR, refuză să semneze contractul, pe motiv ar pierde anumite procese mai vechi dechise CNAIR.

În replică, Precon Transilvania a arătat că a solicitat CNAIR în două rânduri, respectiv în 22.08.2023 și 29.11.2023, stabilirea datei la care se va semna contractul, fără a primi niciun răspuns din partea Companiei.

Din data de 20 februarie, purtătorul de cuvânt al CNAIR nu a răspuns solicitării BIHOREANULUI de a explica de ce Compania nu semnează contractul pentru lotul Chiribiș - Biharia cu Precon Transilvania. Nici ministrul Sorin Grindeanu nu a mai revenit cu lămuriri pe acest subiect, în ciuda acuzelor grave răspândite în spațiul public.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!