Firma bihoreană Precon Transilvania, deținută în acte de un apropiat al proprietarului grupului Selina, Beneamin Rus, acuză Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere că nu semnează contractul pentru construirea lotului Chiribiș – Biharia al Autostrăzii Transilvania, deși anul trecut a câștigat licitația organizată de CNAIR în acest scop, iar contestația depusă de o firmă concurentă a fost respinsă inclusiv de justiție.

Contractul putea fi semnat după 10 zile de la licitația încheiată în iunie 2023.

Cerc vicios

Firma Precon Transilvania a cerut, printr-un document înregistrat la CNAIR, să „nu mai tergiverseze” semnarea contractului pentru locul Chiribiș – Biharia al autostrăzii și, concomitent, s-a adresat și Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, pentru a dispune finalizarea procedurii de atribuire, a anunțat site-ul economedia.ro.

Așa cum BIHOREANUL arăta la acea vreme, în iunie 2023 CNAIR a anunțat că a stabilit câștigătorul licitației pentru acest tronson, directorul general al Companiei, Cristian Pistol, scriind atunci pe Facebook că semnarea contractului urma să se facă în 10 zile după ce asocierea formată din Precon Transilvania (Oradea) și Citadina 98 SA (Galați) au câștigat procedura, contra sumei de 785,21 milioane lei, fără TVA, dacă în următoarele 10 zile nu se vor depune contestații.

Înainte ca acest termen să expire, o firmă concurentă, Strabag, a făcut contestație la CNSC, care însă a respins-o, după care firma a deschis un proces în justiție, pierdut la Curtea de Apel București în noiembrie 2023.

De atunci, CNAIR nu a semnat contractul cu Precon Transilvania – Citadina 98, motiv pentru care liderul asocierii s-a și adresat din nou CNSC, precum și CNAIR.

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza licitației, asocierea condusă de Precon Transilvania urma să execute lucrările de construire a tronsonului de 28,55 km în 24 luni.

Poveste veche

Tot anul trecut, în noiembrie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirma că a avut „o discuție” cu Beneamin Rus, considerat că se află în spatele Precon Transilvania, cu privire la un proces deschis de Trameco, firmă din grupul Selina, după ce o asociere condusă de aceasta deschisese un proces împotriva CNAIR pentru a se anula rezilierea, în mai 2022, a contractului încheiat pentru același lot Chiribiș – Biharia, în baza unei licitații din 2020, câștigate de Trameco în asociere cu alte firme. Grindeanu nu a lămurit, însă, în ce a constat „discuția” și cum s-a încheiat.

În 2022, CNAIR anunța rezilierea contractului cu asocierea Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul orădean Selina), Vahostav (Slovacia) și Water Drilings (București), motivând că aceasta nu și-a respectat obligațiile asumate prin caietul de sarcini de la licitația din 2020, invocând necesitatea unor lucrări suplimentare față de cele din documentația depășită, făcută în 2017, ceea ce ar fi însemnat majorarea cu 130 milioane lei a contractului încheiat inițial pentru suma de 326 milioane lei.

După rezilierea contractului și penalizarea sa cu 4,6 milioane lei pentru nerespectarea lui, Trameco a dat în judecată CNAIR, căreia îi cere despăgubiri, procesul fiind încă în desfășurare. De notat însă că la următoarea licitație, cea de anul trecut, lucrările suplimentare invocate de Trameco în 2022 au fost incluse în noul caiet de sarcini.

Fără explicații

Până la această oră, purtătorul de cuvânt al CNAIR nu a răspuns solicitării BIHOREANULUI de a explica de ce Compania nu semnează contractul pentru lotul Chiribiș – Biharia cu Precon Transilvania.

Pe de altă parte, contactat marți dimineață de BIHOREANUL, proprietarul grupului Selina, Beneamin Rus, a preferat să se eschiveze, afirmând că nu poate face declarații în numele Precon Transilvania. „Noi (n.r. – firmele din grupul Selina) colaborăm cu Precon Transilvania, dar nu am nicio calitate în această firmă, nu eu o reprezint din punct de vedere legal”, a spus Rus.

În fine, cu toate că ziarul a încercat să-l abordeze și pe proprietarul din acte al Precon Transilvania, Eugen Hudriciu, un apropiat al lui Rus, în locul acestuia a răspuns la telefon o altă persoană, care a afirmat că Hudriciu „nu poate fi contactat astăzi”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!