Liderii locali ai USR i-au cerut primarului Florin Birta ca, măcar în acest an greu și complicat, să crească subvenția pentru cei din sistemul centralizat de încălzire, de la 30% la 50%. Asta ar însemna ca orădenii de la bloc să nu mai plătească 373 lei, ci 265 lei pe gigacalorie.

Eu sunt cam rezervat când e vorba de subvenții, nu neapărat pentru că nu sunt oameni care merită și trebuie să fie ajutați, ci pentru că încă nu avem un sistem corect care să poată fi aplicat.

La ora actuală, toți cei din sistemul centralizat primesc o subvenție, indiferent de venituri. Un doctor care stă la bloc și are 4.000 euro salariu pe lună, bașca un BMW de 100.000 euro în parcare, primește subvenții din impozitele tuturor orădenilor, la fel ca un muritor de foame uitat într-o garsonieră confort doi.

Băbuța din Episcopia, care mai vinde un pătrunjel în Piața Rogerius ca să-și cârpească pensia mizeră de 1.000 lei, nu beneficiază de subvenție, ba mai mult, Primăria a încălțat-o și cu un impozit curți-construcții de 1.000 lei pe an. Iar din acest impozit o câtime merge pentru subvenția la încălzirea domnului doctor.

E clar că sistemul e incorect și ar trebui gândit nu în funcție de modalitatea de încălzire, centralizată sau nu, ci de veniturile consumatorilor. Primarul Florin Birta, cu sarcini clare trasate de predecesor, a zis „pas” propunerii useriștilor, pe motiv că mai bine băgăm bani în reabilitarea sistemului decât să-i aruncăm pe subvenții suplimentare.

La București, costul unei gigacalorii este de 1.150 lei, iar bucureșteanul de rând, care are cel mai mare salariu din țară, plătește 350 lei. La Oradea, costul unei gigacalorii este de 528 lei, iar cetățenii, care au printre cele mai mici salarii din țară, plătesc 373 lei. Unde e dreptatea?

Și fiți siguri că atunci când Primăria Capitalei va risca să intre în faliment din cauza subvenționării termoficării, va sări Guvernul cu banii, ca de atâtea alte dăți, să-i scoată din necaz. Bani plătiți de noi toți, până la urmă.

Dacă noi avem subvenție 30%, atunci la fel să fie în toată țara! În acest caz, un bucureștean ar plăti 805 lei gigacaloria, iar un timișorean 500 lei. Ia să vedeți atunci cum le-ar sări lumea-n cap primarilor, cerându-le să reabiliteze sistemul.

Cum aceste lucruri nu se vor întâmpla însă niciodată, poate că și primarul Birta ar putea să mai slăbească presiunea financiară pe o populație afectată nu doar de cheltuielile cu încălzirea, ci și de inflația uriașă... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!