Primarul Oradiei, Florin Birta, a respins joi, într-o declaraţie pentru BIHOREANUL, propunerea USR de majorare a subvenţiei la gigacalorie de la 30% la 50%.

Nu subvenții, ci investiţii

Potrivit primarului, oraşul trebuie să îşi concentreze eforturile financiare pe continuarea investiţiilor în infrastructură. "Nu putem majora subvenţia la gigacalorie, pentru că trebuie să finanţăm în continuare investiţiile în sistemul de termoficare", a declarat el.

Birta a spus că oraşul trebuie să îmbunătăţească în continuare performanţele sistemului de termoficare în pregătirea momentului în care acordarea de subvenții va fi interzisă.

"Anul viitor la final, când se va încheia cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare, vom avea 90% din reţelele primare reabilitate, după care vom intra între blocuri. Mai trebuie investit foarte mult, şi trebuie să ne grăbim, astfel încât în momentul în care sistemele europene vor interzice acordarea de subvenţii orădenii să beneficieze de un preţ al gigacaloriei accesibil", a spus Birta.

"Foarte mulţi vor să treacă la CET"

Primarul consideră că rezultatele investiţiilor de zeci de milioane de euro făcute din banii orădenilor, cu cofinanţare europeană, încep deja să se vadă. "Investiţiile făcute au contribuit la faptul că în momentul de faţă avem cel mai scăzut preţ de producţie al gigacaloriei din ţară, iar orădeanul nu mai stă cu săptămânile fără încălzire şi apă caldă", a spus Birta.

Potrivit edilului, chiar şi în momentul de faţă sistemul centralizat de termoficare este competitiv cu încălzirea pe gaz sau combustibili solizi. "Anul trecut, când preţul gazului a explodat, am majorat preţul gigacaloriei cu 60%, iar această creştere a fost împărţită între orădeni şi bugetul local. Prin comparaţie, costurile orădenilor care se încălzesc pe gaz au crescut cu 100%", a spus Birta.

Acest fapt a făcut ca numărul cererilor de racordare la sistemul centralizat de termoficare să fie în creştere. "Foarte mulţi dintre cei care se încălzesc pe gaz vor să treacă la CET. Termoficare a avut două cereri de racordare inclusiv din partea a două blocuri din cartierul Luceafărul care se încălzeau pe gaz", a spus Birta.

Trei pe zi

Afirmaţiile primarului sunt susţinute şi de directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu. Potrivit acestuia, dacă înainte societatea primea doar cereri de debranşare, anul acesta a înregistrat peste 100 de cereri de racordare la reţea. În medie, societatea preia trei noi consumatori pe zi.

De altfel, după cum BIHOREANUL a mai scris, mai mulți consumatori din zona centrală a orașului, la care Termoficare dorea să renunțe, s-au opus debranșării de la rețea și au rămas în continuare clienții operatorului centralizat.