Hotelul din Cetatea Oradea va fi închiriat prin licitaţie, pornind de la 10.000 lei pe lună, echivalentul a circa 2.000 euro, ca şcoală de ospitalitate.

Cu închiriere anulată în 2017...

Consiliul Local a hotărât joi închirierea spaţiului cu destinaţia de hotel-şcoală din corpurile D şi E ale fortificaţiei cu o suprafaţă de circa 1.300 metri pătraţi la care se adaugă şi terasa exterioară, de 80 metri pătraţi. Închirierea urmează să se facă pentru un termen de 10 ani cu posibilitatea de prelungire pentru încă 5 ani.

"Hotelul acesta, după ce a fost finalizat, s-a dat printr-o licitaţie unui operator privat (n.r. - în 2016, operatorului hotelier President). Ulterior (n.r. - în 2017) s-a constatat că imobilul nu se poate încă închiria, a trebuit să se rezilieze contractul pentru că era în perioada de implementare (n.r. - a proiectului european prin care a fost reabilitată Cetatea Oradea, când era interzis ca imobilul să aducă venituri), după care am hotărât să îl dăm Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune", a explicat primarul Florin Birta, la cererea consilierilor locali ai opoziţiei.

De altfel, în urma controalelor ofițerilor de monitorizare ai ADR Nord-Vest, municipalitatea a fost nevoită să transfere finanțatorului european chiriile de 6.000 lei pe lună plus TVA încasate necuvenit în perioada de implementare a proiectului.

... şi concesiune desfiinţată în 2022

În primăvara anului 2021, la propunerea APTOR, Consiliul Local a hotărât să pună imobilul la dispoziţia şcolii de ospitalitate a Oradiei (OHMA), cu titlu gratuit. Contractul de comodat a fost desfiinţat în 2022. "Curtea de Conturi Bihor a constat că APTOR-ul nu este de utilitate publică, a spus că nu putem să îi putem da spaţiul să îl administreze", a explicat primarul Birta.

La începutul acestui an, hotelul din Cetate, gol şi acum, a fost pus la dispoziţia Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei.

"Acum pregătim procedura să îl scoatem la licitaţie ca hotel-şcoală. Având în vedere că sunt atâtea hoteluri care urmează să fie deschise în Oradea - s-a anunţat hotel Ibis pe strada Universităţii, hotel Mercure în cartierul Ceyrat, sunt foarte multe hoteluri în Oradea...", a argumentat Birta.

"Căutaţi un partener privat!"

Consilierul PSD Liviu Sabău Popa a susţinut însă că, decât să dea imobilul în chirie ca hotel-şcoală, Primăria ar face mai bine să atragă un partener privat care să îl administreze. "Forma prin care să fie dat acest hotel să fie parteneriat public - privat, astfel încât Primăria să poată atrage un brand puternic", a cerut el.

Consilierul local a cerut municipalităţii ca în cadrul licitaţiei să puncteze mai mult experienţa candidaţilor în domeniu decât investiţiile pe care promit să le facă în spaţiu, aşa cum apărea în document. "Un criteriu ar fi experienţa internaţională a brandului, cu o cifră de afaceri semnificativă internaţional şi cu un program propriu de educaţie hotelieră".

PSD-istul a spus că un chiriaş fără experienţă ar putea eşua în revitalizarea activităţii hoteliere, iar investiţia oraşului nu şi-ar atinge obiectivul. "Propunerea este să retragem acest material de pe ordinea de zi şi să mergem pe varianta de parteneriat public privat într-un nou material", a cerut consilierul.

Cu funcţionare din 2024

Propunerea lui Liviu Sabău Popa a fost respinsă prin vot, iar în final Consiliul Local Oradea a hotărât, cu voturile consilierilor liberali şi ai UDMR, închirierea spaţiului prin licitaţie ca hotel-şcoală.

"Odată hotărâtă închirierea imobilului prin licitaţie, la începutul anului viitor, în circa o lună de zile, se vor face documentaţiile după care va fi demarată procedura de selecţie", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, Lucian Popa.

Potrivit directorului, hotelul-şcoală ar putea funcţiona, cel mai probabil, în cea de-a doua jumătate a anului 2024. "Chiriaşul, care va trebui să se oblige să facă investiţii în spaţiu, va trebui să le realizeze înainte să înceapă activitatea", a argumentat Popa.

Astfel, la şapte ani după ce a fost închis, hotelul din Cetate ar putea funcţiona din nou...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!