Mii de credincioși ortodocși și greco-catolici au participat la miezul nopții la slujba de Înviere oficiată la Biserica cu Lună și la Catedrala Sfântul Nicolae din centrul Oradiei.
„Hristos a înviat!”
Sâmbătă noaptea, cu câteva minute înainte de miezul nopții, străzile din centrul Oradiei forfoteau de oameni ca ziua.
Credincioși din toate colțurile orașului mergeau la Înviere în pâlcuri mici și tăcute, bucurându-se de noaptea surprinzător de caldă după valul de frig care a încheiat sezonul rece.
(foto: Ovi D. Pop)
Primii care au intrat în biserică, puțin după ora 23, au fost orădenii de rit greco-catolic, în total circa 700 la Catedrala Sfântul Nicolae. Gătiți de sărbătoare, aceștia au urmat în alai soborul de preoți condus de episcopul de Oradea, Virgil Bercea.
La fel ca în anii trecuți, Prea Sfințitul a condus slujba de Înviere asistat de episcopul romano-catolic László Böcskei și de un sobor de preoți.
„Deschideți, boieri-mari, porțile și vă ridicați porți veșnice, și va intra Împăratul măririi”, a rostit Prea-Sfințitul Bercea, în timp ce bătea cu crucea în poarta bisericii care s-a deschis larg.
Slujba Învierii s-a încheiat în jurul orei 1 noaptea.
„Pentru cei care doresc vom face binecuvântarea coșurilor cu alimente, iar dimineață de la ora 8 și de la ora 10 vom oficia liturghia”, le-a spus credincioșilor episcopul Virgil Bercea. Prea Sfințul a încheiat cu salutul: „Hristos a înviat!”. „Adevărat a înviat!”, i-au răspuns credincioșii.
„Tinerii să rămână afară!”
La Biserica cu Lună, în cealaltă latură a Pieței Unirii, slujba de Înviere s-a ținut în fața unei asistențe de circa 2.000 de credincioși. Mulțimea, care nu s-a înghesuit, dar nici nu a putut păstra distanța de siguranță de 2 metri, a umplut zona din fața lăcașului de cult.
„Mă bucur că Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit să ne întâlnim în număr așa mare”, a transmis parohul bisericii, părintele Teofil Cristea, mulțimii.
După ce - din motive de siguranță sanitară - alaiul a înconjurat biserica o singură dată, și nu de trei ori, cum era de obicei, orădenii au dat să intre în biserică.
„Pentru a evita aglomerația, rugămintea mea este ca tinerii să rămână afară, în vreme ce pentru vârstnici am pregăti locuri pe scaune în biserică”, a spus Cristea. Iar credincioșii s-au executat...
„Bucurați-vă de Înviere!”
De altfel, pentru prima dată după reabilitarea Pieței Unirii, slujba de Înviere s-a oficial fără acompaniamentul bașilor tunând din boxele localurilor din centrul orașului, acum închise, și fără fauna pestriță a cerșetorilor dornici să profite de generozitatea credincioșilor.
„Hristos a înviat”, au cântat orădenii alături de preoți în piața punctată cromatic de coroanele cireșilor japonezi cu florile scuturate de un vânt ușor de primăvară.
„Bucurați-vă de Înviere! Nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă. Toți trebuie să se bucure: și cei care au postit și cei care nu, și săracii și bogații, și cei care au venit din primul ceas și cei care au venit din ceasul al XI-lea”, le-a spus credincioșilor părintele Cristea.
Aici, slujba s-a încheiat după ora 2, când credincioșii s-au așezat la rând pentru a primi din mâinile preoților păhărelele cu pască închise cu capac pe fondul restricțiilor menite să limiteze răspândirea pandemiei de Covid-19.
Oportuniști ieșiți să savureze un moment de libertate, curioși veniți să încerce reînnodarea unei tradiții sau credincioși cu ochii scânteietori, trăind cu intensitate momentul, orădenii au experimentat pe o ploaie ușoară de primăvară prima noapte de Înviere fără restricții din vremea pandemiei. Reînvierea speranței...