În două zile consecutive, compania HiSky, cu care Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor au încheiat un parteneriat în primăvară, a lansat două noi curse de pe aeroportul orădean.

Luni a fost inaugurată ruta Oradea – București, iar marți cea care leagă Oradea de Londra, ambele urmând să fie operate cu aeronave jet Airbus timp de minimum cinci ani.

De altfel, HiSky face angajări din Oradea, între care și personal de zbor rămas fără joburi după desființarea bazei Wizz Air de la Debrețin.                                

Oradea, bază operațională

Compania HiSky a lansat luni zborurile spre București, operate cu o aeronavă Airbus 320 de 180 locuri, prima cursă, dinspre Oradea spre Capitală, decolând la ora 6.30, iar cea „geamănă”, dinspre București la Oradea, aterizând la 19.20, cu un grad de încărcare de aproximativ 40%, ceea ce potrivit directorului aeroportului orădean, Răzvan Horga, „pentru prima cursă este foarte bine”.

Aeronava s-a întors pe aeroportul orădean și a fost întâmpinată cu tunuri de apă, pentru „botez”, cum cere tradiția în aviația civilă, ocazie cu care oficialii locali și cei ai companiei au susținut o conferință de presă pentru a anunța, de asemenea, că Oradea a devenit în premieră bază operațională pentru o companie aeriană, ceea ce înseamnă că avioanele destinate să ducă pasagerii de aici în fiecare dimineață înnoptează pe aeroportul local pentru a porni la prima oră.

Marți este inaugurată și ruta Londra (Stanstead), cu un orar extrem de convenabil, decolarea de pe aeroportul Oradea fiind programată la ora 11.00, iar aterizarea pe cel britanic la ora locală 11.45 (13.45 ora României).

„Este o ocazie deosebită pentru aeroportul din Oradea să fie gazda primei baze operaţionale a unei companii aeriene. Începând de azi, HiSky ne-a făcut bucuria de a-şi înfiinţa o bază operaţională la noi, de unde va deservi zboruri către capitala României, suplimentând gradul de conectivitate pe care îl avem către Bucureşti, precum şi o destinaţie foarte solicitată şi de succes operată de pe Aeroportul din Oradea, zborul către Londra”, a explicat directorul Aeroportului, Răzvan Horga.


 

7 spre București, 3 spre Londra

Ruta Oradea-Bucureşti va fi operată cu 7 frecvenţe pe săptămână, ceea ce înseamnă că de pe aeroportul orădean pasagerii pot călători zilnic spre capitala României, de luni până duminică.

Orele de zbor sunt, de altfel, mult mai convenabile pentru persoanele care se duc la București cu treburi de rezolvat, pentru că au posibilitatea de a ajunge devreme și a se întoarce în aceeași zi. Lunea, de pildă, HiSky pleacă din Oradea la 7.10 și aterizează la Otopeni la 8.00, de unde decolează la 18.30 pentru a reveni la Oradea la 19.20. Marțea, miercurea, joia, vinerea și sâmbăta, cursele din Oradea spre Capitală pornesc la 6.30 și ajung la destinație la 7.20.

De remarcat că zborurile între Oradea și București vor dura mai puțin decât cele ale Tarom, sub o oră, datorită faptului că HiSky operează doar cu aeronave jet, spre deosebire de compania națională, care folosește ATR-uri cu elice. De altfel, din același motiv, și gradul de confort oferit de aeronavele Airbus este superior.

În ce privește ruta Oradea – Londra, frecvența este de 3 zboruri pe săptămână - marțea, joia și duminica.

De notat, de asemenea, că datorită orarului optim ales pentru zborul de București, pasagerii care se îmbarcă în Oradea vor avea acces, cu un singur bilet, către destinații internaționale precum Frankfurt, Paris, Barcelona, Dublin, Malaga, Tel Aviv, Bruxelles, New York și Chișinău.

De altfel, prezenți și ei la conferința de presă, vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan a subliniat că noile rute „ne conectează mai consistent cu lumea, astfel că bihoreni răspândiți peste tot pot veni mai ușor acasă, rudele îi pot vizita mai ușor și investitorii pot ajunge mai repede la Oradea”, iar primarul Florin Birta a evidențiat și el că „trebuie să privim aceste curse nu ca pe niște linii de aterizare și decolare, ci ca pe niște investiții strategice”.

Concurența și prețurile

Venirea HiSky pe aeroportul orădean înseamnă și desființarea monopolului de până acum al Tarom, pentru care ruta Oradea – București este cea mai rentabilă, astfel încât compania publică va fi forțată să reducă prețurile ce ajungeau să depășească suma de 250 de euro pentru un zbor dus – întors.

Deocamdată, cu HiSky un zbor Oradea – București și retur începe de la 29 euro pe sens, iar unul spre Londra și retur de la 39 euro pe sens.

BIHOREANUL a întrebat-o pe reprezentanta HiSky prezentă la conferința de presă, Irina Onofraș, director comercial, la ce nivel vor fi menținute prețurile, aceasta arătând că ele vor varia în funcție de sezon și de solicitări. „În transportul aerian nu putem vorbi despre un preț stabil pentru tot anul. Trebuie să înțelegeți că prețurile depind de sezonalitate și de încărcarea aeronavei – cu cât este mai mare, cu atât mai mult crește prețul unui bilet. Cred că noi am făcut un pas foarte bun, adică concurența a devenit mult mai mare și, deci, prețurile au devenit mult mai accesibile pentru cetățeni”, a arătat reprezentanta companiei private.

După cum BIHOREANUL a scris, Tarom a derulat zilele trecute o campanie cu prețuri promoționale pentru cursele interne, inclusiv pe ruta Oradea-București.

HiSky angajează

Lansarea rutelor din Oradea spre București și Londra este rezultatul unui acord de asociere încheiat în luna aprilie cu Air Oradea, deținută de Primărie și de CJ Bihor, ce prevede menținerea și dezvoltarea zborurilor timp de 5 ani, în schimbul unui sprijin financiar de 750.000 euro acordat HiSky pentru întreaga perioadă.

De altfel, HiSky - care este și singura companie din România care operează de la București la New York după ce Tarom a închis această rută în urmă cu 21 de ani - are planuri de dezvoltare. Un semn este nu doar recenta achiziția a încă două aeronave Airbus noi, ci și intenția de a angaja în continuare personal de zbor. „Azi am avut interviuri de angajare, s-au arătat interesați piloți și însoțitoare de zbor, inclusiv din Oradea, care au lucrat pentru Wizz Air”, a spus BIHOREANULUI directoarea comercială a HiSky, făcând referire la personal rămas fără joburi după ce compania ungară și-a desființat baza operațională de la Debrețin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!