Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat marți, la Primăria Ștei, cu Beneamin Rus, în calitate de reprezentant al firmei Precon Transilvania SRL, contractul pentru realizarea Parcului de Specializare Inteligentă Ștei, care va putea găzdui 25 de investitori. 

La parafarea documentului a participat și primarul orașului Ștei, Iulian Balaj. 

Lucrările vor fi executate de o asociere formată din Precon Transilvania, în calitate de lider, și Citadina 98.

Conform unui comunicat trimis tot marți de CJ Bihor, valoarea contractului este de 17,9 milioane de lei, fără TVA, iar termenul de execuție este de 6 luni. Cu TVA inclus, investiția depășește 21,3 milioane de lei.

„Parcul industrial Ștei va fi o ancoră economică pentru revigorarea zonei. Așa cum s-a întâmplat în Oradea, rețeaua de parcuri industriale din județ va aduce locurile de muncă mai aproape de oameni. În paralel cu lucrările, vom demara procedura de concesionare a celor 25 de parcele din parc. Firmele vor avea la dispoziție 4,4 milioane de euro, granturi europene”, a precizat Ilie Bolojan, potrivit comunicatului CJ.

Bolojan se referă la faptul că proiectul european cuprinde și fonduri pre-rezervate pentru viitoarele firme care se vor stabili acolo, acestea trebuind să îndeplinească unele condiții cu privire la tehnologiile folosite. 

În ceea ce privește amenajarea propriu-zisă a parcului industrial, lucrările vor presupune realizarea accesului, asigurarea rețelei de străzi interioare, asigurarea alimentării cu apă, montare post de transformare, asigurarea cu energie electrică de joasă tensiune a parcelelor, realizarea iluminatului public etc. 

Proiectul a fost demarat de Primăria Ștei, care a realizat studiul de fezabilitate. Amplasamentul a fost preluat de Consiliul Județean Bihor pentru a continua investiția. Terenul are o suprafață de 13,6 hectare, iar cele 25 de parcele au suprafețe cuprinse între 1.800 și 9.000 mp. Parcul Industrial Ștei are acces direct la Drumul Național 75.

Finanțarea pentru amenajarea parcului este asigurată prin Programul Operațional Regional 2021-2027 (40%) și din bugetul Consiliului Județean Bihor (60%). 

Amintim că, săptămânile trecute, CJ Bihor a semnat cu firma Dumexim contracte pentru realizarea unor parcuri similare în Aleșd și în Beiuș, și cu Leko Construct un contract pentru amenajarea celui din Marghita.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!