Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu votul consilierilor PNL, majorarea cu 7% a impozitelor şi taxelor aferente anului 2024, datorate de orădeni.

Majorare pe jumătate

Municipalitatea a evitat să actualizeze birurile cu rata inflaţiei din 2021, de 13,8%, conform Codului Fiscal, şi a preferat o majorare pe jumătate, decizia putând avea legătură cu faptul că 2024 este an electoral.

De asemenea, în plenul şedinţei de joi, reprezentanţii municipalităţii au hotărât să păstreze bonificaţia de 8% acordată persoanelor juridice care îşi sting integral obligaţiile fiscale prin internet până la primul termen de plată din 31 martie. Conform proiectului iniţiat de Direcţia Economică, bonificaţia ar fi urmat să fie redusă la 4%.

„Această măsură (n.r. de păstrare a bonificaţiei acordate la 8% din sumă) are ca scop încurajarea plăţilor online şi reducerea aglomeraţiei de la ghişee", a argumentat preşedintele de şedinţă, liberalul Călin Barabaş.

Un impact de milioane

Primăria Oradea a acceptat să acorde în continuare această facilitate agenţilor economici după ce în şedinţa pe comisii de miercuri, desfăşurată pe un ton ridicat, reprezentanţii opoziţiei PSD s-au declarat împotriva reducerii bonificaţiei după cum apărea în proiect.

„Impactul asupra mediului de afaceri orădean prin faptul că păstrăm în continuare această bonificaţie la 8% în loc să o reducem la 4%, cum a propus Primăria, este undeva la 2 milioane lei. Vorbim de bani pe care îi vor avea în plus la dispoziţie antreprenorii", a explicat pentru BIHOREANUL iniţiatorul propunerii, social-democratul Liviu Sabău Popa.

Conform hotărârii adoptate, persoanele fizice care îşi vor plăti integral impozitele până la sfârşitul lunii martie, prin internet, vor beneficia de o bonificaţie de 10%, care se va reduce la doar 4% în cazul plăţilor făcute la ghişeele de plată.

În cazul persoanelor juridice, bonificaţia va fi de 8% în cazul plăţilor online şi 4% pentru cele la ghişeu.

De plătit!

Concret, începând de anul viitor, în urma majorării cu 7% a taxelor şi impozitelor locale, orădenii vor plăti mai mult pentru casele, terenurile şi maşinile din proprietate.

Potrivit calculelor, dacă anul acesta impozitul pentru un apartament cu două camere din zona centrală a Oradiei (A) aflat în proprietatea unei persoane fizice este de 232 lei, respectiv 213 lei prin aplicarea bonificaţiei, de anul viitor suma de plată va fi 248 lei, respectiv 223 prin aplicarea bonificaţiei la plata online. Proprietarii vor avea de plătit în plus 16 lei pe an, sumă care ar putea fi redusă la 10 lei dacă plăţile se vor face înainte de 31 martie.

La fel, pentru o casă din zona centrală de 173 metri pătraţi, cu un teren aferent de 522 mp, impozitul va creşte de la 1.315 lei (n.r. 1.210 lei cu bonificaţie) în prezent, la 1.407 lei în 2024 (n.r. 1.266 lei cu bonificaţie).

Sumele datorate vor fi mai mari cu 92 lei pe an, respectiv 56 lei.

Orădenii vor plăti mai mult şi pentru maşini. Impozitul datorat un Logan cu motor de 1,4 cmc va creşte de la 87 lei la 93 lei, sumă care ar putea fi redusă la 83,7 lei prin aplicaţia bonificaţiei pentru plata online.


(sursa: Primăria Oradea)

Sancţiuni urmate de suspendare

În plus, cu titlu de noutate, Hotărârea de Consiliu Local adoptată joi mai prevede că aplicarea a peste 5 sancţiuni contravenţionale aceluiaşi operator economic în termen de 12 luni la acelaşi sediu social duce la retragerea acordului de funcţionare ori a autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii la punctul de lucru.

Măsura a fost luată pentru disciplinarea firmelor care deranjează vecinii ori nu se conformează măsurilor aplicate de către organele de control.

Suplimentar, pentru firmele care exploatează balastiere pe raza municipiului taxa pentru verificarea documentaţiei înaintate Primăriei Oradea în vederea încheierii acordului de reabilitare drumuri publice a fost majorată de la 500 lei la 2.500 lei.

Taxa se aplică pe balastieră, la obţinerea sau reînnoirea permiselor de exploatare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!