Clădirea viitoarei galerii de artă de pe strada Independenţei din Oradea prinde contur. Constructorii finalizează structura de rezistenţă a imobilului. În cursul acestei săptămâni urmează să fie turnat ultimul planşeu, după care va fi montată structura metalică a pavilionului. 

Cu fântână 

„La corpul C1, cel care va găzdui galeria de artă şi un spaţiul expoziţional, structura de rezistenţă este finalizată în proporţie de 90%, urmând ca săptămâna aceasta să fie turnat ultimul planşeu", a transmis joi, Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Potrivit municipalităţii, în perioada următoare, muncitorii vor trece la montarea structurii metalice a pavilionului, iar în clădire vor face, printre altele, compartimentarea spaţiilor, ameajarea pardoselilor şi montarea tâmplăriei.

Clădirea galeriei de artă, prevăzută cu un etaj, va avea pereţii acoperiți cu gradene de apă, iar perimetral o fântână publică. „La partea de cascade, structura de rezistenţă este deja realizată, inclusiv montarea instalaţiilor cuvelor", a transmis Primăria.

Trei corpuri în lucru

Potrivit proiectului realizat de firma Muun Concept şi arhitectul Pafka Ernest, la finalul lucrărilor, în Piaţa Independenţei vor exista trei clădiri.

Corpul 1, singurul cu etaj, va găzdui galerie de artă şi un spaţiu expoziţional. Galeria va fi acoperită cu o cupolă de sticlă ornată cu elemente florale Art Nouveau şi elemente geometrice de tip Seccesion.

Celelalte două corpuri vor avea fiecare un singur nivel. „În ceea ce priveşte corpul C2, cel care va găzdui un punct de informare turistică, se lucrează la instalaţiile sanitare şi la finalizarea hidroizolaţiei la acoperiş", a transmis Primăria.

În paralel, constructorii amenajează corpul C3, cu destinaţia de spaţiu comercial. Acesta va avea o structură metalică, uşoară, cu pereţi tip cortină, pentru a se putea deschide pe timpul verii. „Aici se lucrează la partea de hidroizolaţie a acoperişului şi a început montarea structurii de rezistenţă", se menţionează în comunicat.

Lucrările au fost atribuite firmei Construcţii Bihor pentru suma de 18,5 milioane lei plus TVA. 

Lucrări și la promenadă

În paralel cu lucrările din Piața Independenţei, pe tronsonul malului Crişului Repede delimitat de Podul Sfântul Ladislau şi sinagoga Sion, constructorii municipalităţii lucrează la amenajarea viitoarei promenade de la nivelul firului de apă.

"Dinspre Podul Sfântul Ladislau spre Sinagogă a început placarea zidului de sprijin al malului şi a pereţilor parcării subterane, pavarea treptelor şi a platformei pietonale", a transmis Primăria.

Zona de mal este placată cu plăci de granit auriu şi cubeţi de porfir.

Potrivit comunicatului, „după finalizarea acestora, va urma montarea balustradelor şi amplasarea mobilierului urban".

Lucrările, în valoare de 8,1 milioane lei, au fost atribuite de municipalitate asocierii firmelor Gavella şi Druming Studio.