Expoziţia de pictură şi sculptură "Anno Domini: Cronici", semnată de Harris Wallmen, cunoscut ca antrenor al lotului naţional de karate kyokushin, a fost vernisată, vineri seară, în sala Gym, în prezenţa câtorva zeci de prieteni şi cunoscuţi.

Locul ales pentru expoziţie este chiar sala în care acesta se antrenează cu elevii săi de mai bine de 30 de ani.

Lucrările au fost realizate în ultimii patru ani şi au două direcţii opuse: una a abisului, a sentimentelor şi trăirilor negative, şi cealalată a părţilor bune ale vieţii, un fel de Yin şi Yang.

"Lucrările care aparţin primei părţi, întunecată, sunt adunate într-o parte a sălii, iar cele luminoase sunt în cealaltă, iar mijloc este intrarea în dojo. Ceea ce semnifică faptul că noi, fiinţele umane, avem din ambele părţi. În noi se află şi abisul, dar şi culmea vieţii. Pe mine kyokushin mă ţine pe linia de mijloc", a spus el.

Despre picturile şi sculpturile antrenorului a vorbit şi criticul de artă Ramona Novicov. "Există o diferenţă mare între cele două abordări, una de o cruzime ieşită din comun şi cealaltă cu lucrări pline de detalii geometrice şi simboluri. Să vă apropiaţi de lucrările lui Harris, poate în special de acele păsări care par a se întoarce din abis acasă. Expoziţia se reflectă practic în viaţa sa, care într-o bună măsură a fost influenţată de karate", a spus aceasta.

"Anno Domini: Cronici" poate fi vizitată gratuit în sala Gym, pe aleea Emanuil Gojdu nr. 3, în subsolul clădirii în care funcţionează şi Facultatea de Medicină a Universităţii din Oradea.

Deşi în viaţa publică s-a remarcat ca ziarist şi sportiv, iar ulterior antrenor, Harris Wallmen pictează de foarte mulţi ani.

Pe lângă pictură, sculptură în lemn, turele cu skateboard-ul sau cu motocicleta, de mai mulţi ani Harris creează şi cuţite, modele unicat, într-un atelier pe care şi l-a amenajat acasă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!