Compania aeriană Ryanair îşi va suspenda, începând din 10 ianuarie, toate zborurile de pe Aeroportul din Oradea.

Cel puţin până la sfârşitul lui ianuarie!

Potrivit unui comunicat al Primăriei, măsura va fi valabilă până la sfârşitul lunii ianuarie, dar există şi posibilitatea prelungirii ei.

"Ca urmare a situaţiei generată de pandemie, dar şi din cauza numărului mic de pasageri datorat restricţiilor de călătorie impuse, compania Ryanair îşi suspendă, din 10 ianuarie, toate cele patru zboruri de pe aeroportul Oradea. Suspendarea va fi valabilă până la finalul lunii Ianuarie, cu posibilitatea ca, în funcţie de evoluţia restricţiilor impuse de COVID-19 care afectează direct rezervările înregistrate, să fie prelungită şi în februarie", a transmis Primăria.

Se adaugă la contract!

Potrivit comunicatului, Primăria Oradea şi Ryanair vor încheia un act adiţional la contractul de finanţare încheiat între părţi prin care perioada în care zborurile vor fi suspendate se va adăuga la cea contractuală.

"În cazul zborurilor care ies de sub contractul de subvenţie în iulie 2022, Dusseldorf, Londra şi Milano, ca urmare a demersului menţionat, acestea trebuie să opereze şi în luna august 2022, pentru a acoperi prevederile contractuale. Acest principiu va fi aplicat în situaţiile generate de pandemia de COVID 19 şi pentru a folosi cât mai eficient aportul financiar al municipalităţii, mai clar, pentru ca zborurile să vină cu pasageri, nu goale", se menţionează în comunicat

Având în vedere că pentru cea de-a patra destinaţie, Bologna, există deja o suspendare pe durata lunii octombrie, contractul va fi prelungit până în septembrie 2022.

"În funcţie de evoluţia pandemiei şi a variantei Omicron, există posibilitatea ca operatorul să mai anunţe suspendări ale zborurilor, însă important de menţionat este faptul că acesta îşi va respecta toate obligaţiile prevăzute de contractul de finanţare (număr de destinaţii, luni de operare, pasageri) şi că în momentul în care piaţa funcţionează aproape de normal, compania înregistrează grade de încărcare similare cu media europeană a companiei", au argumentat comunicatorii municipalităţii.

Restricţiile Omicron

De altfel, potrivit comunicatului Primăriei, compania aeriană Ryanair a anunţat că pe fondul evoluţiei tulpinii Omicron, numărul rezervărilor a scăzut drastic încă din perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, fapt pentru care va fi nevoită să îşi reducă cu 33% capacitatea de zbor în cursul lunii ianuarie în Europa.

"Impactul pe care l-au avut restricţiile guvernamentale, interzicerea zborurilor dinspre UK spre Franţa şi Germania şi suspendarea zborurilor europene spre şi dinspre Maroc au scăzut traficul companiei de la 10 - 11 milioane de pasageri, la 9 - 9,5 milioane, în decembrie", se menţionează în comunicat.

Potrivit Primăriei, compania Ryanair va lua o decizie cu privire la reluarea zborurilor în cursul lunii ianuarie în funcţie de restricţiile impuse de autorităţi pe fondul pandemiei de COVID-19.

Ajutor de 800.000 euro

Conform contractului încheiat în 2020, de către municipalitatea orădeană cu firma Ryanair, compania low-cost beneficiază de un ajutor de 800.000 euro pentru a opera timp de un an 4 zboruri internaţionale cu două frecvenţe pe săptămână, spre Londra (Stansted), Milano (Bergamo), Bologna şi Dusseldorf (Weeze).

Restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei de COVID-19 au decalat în mod repetat implementarea contractului. Cursele operate de Ryanair trebuiau să pornească în decembrie 2020, dar au fost amânate pentru finalul lunii februarie, iar ulterior pentru iulie 2021.