La propunerea președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, aleșii bihorenilor au aprobat o documentație ce prevede realizarea unui nou pasaj suprateran pe centura Oradea, într-o zonă nelocuită, peste calea ferată ce leagă orașul de Sânmartin.

Realizarea pasajului este necesară pentru viitoarea linie de tram-tren dintre cartierul orădean Nufărul și Băile Felix, a explicat Bolojan, referindu-se la proiectul de circa 235 milioane euro prin care s-ar interconecta liniile de tramvai din Oradea cu cele de tren din comunele învecinate pentru a asigura transportul în comun până în Borș, Sântandrei, Girișu de Criș, Sânmartin și spre Nojorid până la Aeroport.

„În prezent nu sunt probleme în trafic pe centura Oradea la trecerea de cale ferată, întrucât s-a așternut asfalt peste liniile dezafectate. La o cadență de 30 de minute, fără realizarea pasajului, închiderea circulației la trecerea peste calea ferată ar fi generat blocaje în trafic. Pasajul se va realiza în paralel cu reabilitarea și electrificarea căii ferate”, a spus șeful CJ Bihor.

Astfel, circulația auto se va muta pe pasaj, iar trenurile vor avea cale liberă. 

Potrivit studiului de fezabilitate, aprobat cu unanimitate de voturi, lungimea totală a noii construcții - care include pasajul propriu-zis, rampele și racordările - va fi de 810 metri. Vor fi patru benzi de circulație, câte două pe sens.

De asemenea, pentru ca pietonii să traverseze în siguranță centura Oradea, pe sub aceasta va fi construit și un pasaj pietonal.

„Până la sfârșitul lunii septembrie ne propunem să finalizăm aplicația de finanțare europeană. În toamnă vom demara procedurile de licitație pentru selectarea constructorilor care vor lucra în următorii doi ani la rețeaua metropolitană de tram-tren”, a mai spus Ilie Bolojan.

Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a proiectului este de 64,3 milioane de lei, cu TVA inclusă, iar finanțarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene.

Pe lângă acest pasaj, CJ Bihor mai are în lucru proiecte pentru construirea altor șase pasaje rutiere în Oradea și Zona Metropolitană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!