Prețul gigacaloriei furnizate populației de către societatea Termoficare a aprins spiritele în ședința de miercuri a Consiliului Local Oradea.

Consiliul Local Oradea a fost chemat să aprobe noile tarife de producție și vânzare a gigacaloriei produse de societatea Termoficare către consumatori, persoane fizice și juridice.

Chiar dacă tariful de producție va scădea cu 9,51% pe gigacaloria furnizată consumatorilor racordați în sistemul de distribuție, cum sunt cei de la blocuri, aceștia vor plăti în continuare tot 397 lei pe gigacalorie.

„Suntem în situația în care prețul de producție al gigacaloriei estimat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei scade cu circa 10 procente, de la 527 lei la 477 lei. Decizia pe care executivul o supune aprobării este de a păstra prețul 397 lei pe gigacalorie și de a reduce subvenția pe care bugetul local o acordă la Termoficare”, a explicat primarul Florin Birta în conferința de presă care a precedat ședința în plen.

După cum BIHOREANUL a mai scris, reprezentanții municipalității au luat această decizie după ce în primăvară, când TVA-ul pentru agentul termic a crescut pentru perioada aprilie - octombrie de la 5% la 19%, municipalitatea ales să acopere diferența de preț prin subvenție de la bugetul local.

„Atunci am hotărât să nu creștem gigacaloria plătită de populație, să rămână la același tarif, și să mărim subvenția noastră pe gigacalorie. Acum vom mai reduce din această subvenție”, a explicat Birta.

Primarul a arătat că, având în vedere liberalizarea prețului la gaz, care a scumpit costurile de producție a gigacaloriei, costurile bugetului cu subvenția la încălzire au crescut de la circa 21,4 milioane lei în 2018 la 38,4 milioane lei în 2024, cu un vârf de 40,5 milioane lei în 2022 (foto jos).

„Scăderea să o simtă și orădenii”

Dezbaterile s-au lăsat însă cu scandal în ședința de miercuri a Consiliului Local Oradea.

Social-democratul Liviu Sabău Popa (în imaginea principală) a cerut pe de o parte ca organizațiile neguvernamentale, cu activitate socială, să beneficieze de un tarif la gigacalorie preferențial, similar celui pentru consumatorii casnici și nu la nivelul prețului, mult mai mare, plătit de firme.

Pe de altă parte, acesta a cerut ca și populația, nu doar bugetul local, să simtă proporțional, la buzunar, reducerea prețului de producție al gigacaloriei.

„O reducere semnificativă a prețului ar trebui să fie resimțită și de orădeni”, a cerut Liviu Sabău Popa.

În replică, primarul Florin Birta a explicat că scopul municipalității este să mențină un preț suportabil pentru populație.

„Deși avem cea mai mică subvenție la gigacalorie (n.r. - 80 lei în prezent), nu mai veniți cu aceeași paradigmă că avem cel mai scump preț la termoficare (n.r. - 397 lei). Populația plătește pe gigacalorie 448 lei în Craiova, 448 lei în Cluj, 398 lei în Arad și 484 lei în Timișoara. Bucureștiul, unde acum un an și jumătate prețul gigacaloriei a fost la 180 lei, l-a ridicat la 393 lei și îl va mai majora”, a spus Birta (foto jos).

Certuri pe luarea de cuvânt

Explicațiile primarului au fost insuficiente pentru consilierul Liviu Sabău Popa. Mai mult, pentru că președintele de ședință, liberalul Teofil Filimon (foto jos), a cerut să se treacă la vot, social-democratul i-a cerut să îi dea cuvântul.

Pentru că Filimon a refuzat, Sabău Popa a explodat. „Nici cuvântul nu mai avem voie să îl luăm în Consiliul Local...”, a protestat PSD-istul.

Replica primarului Birta, care i-a spus consilierului că și-a formulat deja propunerile, nu a făcut decât să îl enerveze. „Este prima dată în 8 ani când cineva nu dă cuvântul unui consilier local”, a protestat pe un ton ridicat Sabău Popa.

Pentru că acesta a continuat să vocifereze, aruncându-și replici cu consilierii liberali, consilierul local Ioan Tau (PNL), unul dintre decanii de vârstă a Consiliului Local, i-a cerut acestuia să se liniștească.

„Liviu, ajunge”, a cerut Tau. „Ce ajunge?! Acum trebuie să îmi cer voie și când vreau să beau apă?!”, a protestat Sabău Popa.

„Nu e o propunere rea...”

Social-democratul s-a mai calmat după ce președintele de ședință Teofil Filimon a anunțat că va supune la vot cele două propuneri pe care le-a formulat.

Solicitările lui Liviu Sabău Popa au fost respinse, însă, prin vot, acestea întrunind doar voturile opoziției PSD și UDMR.

Astfel, noile tarife ale gigacaloriei au fost aprobate cu votul consilierilor locali ai PNL, care sunt majoritari. Cu toate acestea, primarul Florin Birta a promis că va ține cont de propunerea PSD-istului.

„În ceea ce privește prețul pe gigacalorie plătit de ONG-uri va trebui să mai discutăm. Nu este o propunere rea. Vom face o distincție între categoriile de consumatori și vom reveni într-o ședință ulterioară”, a promis Birta.

Noile tarife ale gigacaloriei adoptate miercuri vor fi valabile în perioada 1 iulie – 31 octombrie. În sezonul rece, când TVA-ul aplicat la gigacalorie va scădea din nou de la 19% la 5%, acestea vor fi supuse din nou votului Consiliului Local. Atunci se va vedea și sub ce formă...

Vezi mai jos Hotărârea de Consiliu Local privind noile prețuri ale energiei termice în Oradea:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!