Din această lună, bolnavii care vor avea nevoie de internare în Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor și rudele acestora vor trebui să ocolească întreaga clădire, pentru a ajunge în interior.
Pentru că începe construcția unui ambulatoriu nou, pe amplasamentul unde astăzi se află parcarea interioară a spitalului, biroul de internări se va muta în spatele clădirii, în containere anume amplasate în vecinătatea prosecturii. De asemenea, la Spitalul Județean începe și șantierul pentru parcarea supraetajată cu 500 de locuri.
Ambele șantiere au fost prezentate joi, într-o conferință de presă, de managerul spitalului, Gheorghe Carp, și de inginerul Bereczki Tiberiu, din partea grupului de firme Selina, care execută ambele lucrări.
În spatele Urgențelor
„Din cauza lucrărilor de construcție la noul ambulatoriu, care va cuprinde și spații administrative, și din cauza construirii parcării cu 500 de locuri, se modifică accesul în spital”, a anunțat Carp.
Mai precis, din preajma zilei de 25 septembrie, actuala intrare în Spitalul Județean, cu acces din parcarea interioară a clădirii, va fi închisă, iar toți bolnavii și aparținătorii lor vor trebui să ocolească clădirea pe aleea de pe lângă sediul Urgențelor, pentru a ajunge în spate, în vecinătatea prosecturii, unde muncitorii montează acum trei containere, fiecare cu o lungime de 6 metri și o lățime de doi metri.
Unul va fi pentru vestiarele necesare bolnavilor, altul pentru primire/recepție, iar al treilea va fi o sală de așteptare. Puse cap la cap, cele trei containere vor asigura circuitul necesar internării pacienților, care apoi vor intra în clădirea propriu-zisă într-o zonă unde există și scări de acces spre etajele superioare, dar și lifturi. Tot pe aici vor intra și cei care vor dori să viziteze pe cineva internat.
„Ne cerem de pe acum scuze pentru disconfortul creat. (...) Ne-am străduit să găsim alternativa cea mai bună, cu medicii și cu constructorii am ajuns la această soluție”, a declarat Carp.
Managerul a precizat că le-a spus tuturor medicilor că vor trebui să cheme pacienții, pentru internare, la ore diferite, astfel încât în containere să nu se creeze aglomerație. Toate cele trei barăci vor avea încălzire și sistem de ventilație, similar celor care au fost montate în curtea Spitalului câtă vreme a fost în renovare clădirea Urgențelor.
Modificările de acces în Spitalul Județean nu influențează și Unitatea de Primire a Urgențelor, unde pacienții vor intra dinspre strada Gheorghe Doja, la fel ca acum.
O policlinică modernă
Pe locul actualei parcări interioare a Spitalului Județean se va construi un corp nou de clădire, cu patru etaje, care va fi ambulatoriul unității medicale. El va fi conectat la clădirea Spitalului prin două pasarele, pentru care se va sparge fațada abia reabilitată, în cadrul unui proiect de eficientizare energetică ce s-a întins în ultimii doi ani și acum este 98% finalizat.
Când policlinica nouă va fi gata, cabinetele de consultații nu vor mai fi în sediul de pe strada Republicii 37, care se va transforma în spații de cazare pentru medicii rezidenți.
Noua construcție, care va avea o suprafață desfășurată totală de 30.300 mp, va costa 44,1 milioane lei, bani plătiți din fonduri nerambursabile atrase de Primăria Oradea. Ea va trebui ridicată în 18 luni, dar Carp speră că accesul va reveni spre strada Gheorghe Doja mai repede.
„După ce structura de rezistență și închiderea clădirii se va termina, noi dorim ca parterul să fie finisat în așa fel încât să se poată relua fluxul normal pentru intrarea în spital. O să fie o mare schimbare față de situația prezentă, pentru că toată parcarea (n.r. actuala parcare interioară) va deveni holul spitalului, cu acces către ambulatoriu, și se vor institui acele cabine unde pacientul va ocupa loc până i se întocmește foaia de observație, nu în condițiile actuale de stat la coadă”, a declarat Carp.
Noul ambulatoriu va avea și un sistem de afișaj electronic, prin care pacienții vor fi informați la care cabinete sunt așteptați. „Va fi o soluție civilizată”, a promis managerul.
Sute de foraje
Simultan cu lucrările la noul ambulatoriu din curtea Spitalului Județean, pe dealul vecin (pe strada Louis Pasteur) vor începe lucrările la parcarea supraetajată cu 516 locuri, pe care Primăria o ridică tot din bani europeni.
Ea va costa 49 de milioane de lei și va trebui terminată tot în 18 luni. Când va fi funcțională, medicii și pacienții vor putea ajunge din parcare, prin pasarelele create, direct în spital.
Șantierul celor două investiții va fi unul de amploare. Potrivit lui Bereczki, pentru cele două fundații se vor fora 450 de piloți, dintre care 99 „energetici”, adică cu o tehnologie de recuperare a energiei termice din sol.
Licitația pentru construcția ambulatoriului a fost câștigată de asocierea firmelor Precon Transilvania (controlată de patronul Selina, Beneamin Rus), Lemacons, Termoline, Romger General Trade&Consulting, iar cea pentru parcare de Drum Asfalt (parte din grupul Selina), Grup Construcţii Est şi subcontractanţii ALSERO Impex, Ergocon, Precon Transilvania, Ritmoteh, NPROADV şi Drumuri Bihor.