Consiliul Județean Bihor a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea a trei dintre cele patru noi parcuri industriale pentru care a obținut fonduri europene, la Aleșd, Beiuș și Marghita, urmând s-o facă și pentru cel din Ștei după ce constructorul va constitui garanția de bună execuție.

Toate cele patru facilități urmează să fie finalizate anul viitor, iar firmele care le vor popula pot primi bani europeni nerambursabili pentru a-și cofinanța investițiile.

Patru parcuri pentru 61 firme

În cazul tuturor celor patru parcuri de specializare inteligentă, lucrările presupun realizarea infrastructurii de suport, respectiv rețeaua de străzi interioare, alimentarea cu apă, gaze naturale, energie electrică și canalizare menajeră. Totodată, vor fi amenajate căile de acces în parcuri și va fi asigurat iluminatul public.

Parcul din Aleșd are o suprafață de 8,7 ha (împărțită în 11 parcele pentru tot atâția operatori economici), cel din Beiuș se întinde pe un teren de 17,5 ha (16 parcele), iar cel din Marghita pe o 11,5 ha (9 loturi).

Parcurile industriale din Aleșd și Beiuș vor fi construite de firma orădeană Dumexim, cel dintâi pentru 13,60 milioane lei (inclusiv TVA), iar celălalt pentru 26,27 milioane lei (cu TVA inclusă). Parcul industrial din Aleșd are ca termen de execuție 8 luni, iar cel din Beiuș 9 luni.

Infrastructura parcului industrial din Marghita va fi realizată de asocierea formată din Leko Construct, Inteco Holding, Electro Excel Green Consulting, Rono Aqua și Caloria SRL, contra sumei de 25,88 milioane lei (cu TVA inclusă), durata de realizare fiind de 10 luni.

CJ Bihor va emite și ordinul de începere a lucrărilor pentru parcul din Ștei după depunerea garanției de bună execuție de către asocierea de firme Precon Transilvania și Citadina 98, care a câștigat licitația contra sumei de 17,90 milioane lei. Acesta are o suprafață de 13,63 hectare (împărțită în 25 loturi).

Sprijin pentru viitorii investitori

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a subliniat că administrația județeană a început deja licitarea pentru concesionarea parcelelor din cele patru parcuri industriale, dar și că firmele care le vor popula vor beneficia de bani europeni nerambursabili pentru cofinanțarea investițiilor.

„În paralel cu realizarea infrastructurii, de luna viitoare vom demara procedura de licitație pentru concesionarea parcelelor din parcurile industriale. Un mare avantaj pentru firmele care se vor localiza în acest parc îl reprezintă posibilitatea de a beneficia de fonduri europene”, a transmis Bolojan.

Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional 2021-2027, iar pentru realizarea celor patru parcuri industriale CJ Bihor a încheiat parteneriate cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și cu primăriile Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei.

Valoarea totală a contractelor de finanțare europeană este de 25,2 milioane euro. Din această sumă, bugetele care pot fi accesate de firmele rezidente în cele patru parcuri industruale au o valoare totală de 17,87 milioane de euro, diferența fiind destinată lucrărilor derulate de CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!