Săptămâna viitoare va începe în Oradea montarea eco-insulelor, adică acele module cu containere pentru deșeuri la care cetățenii vor avea acces doar folosind cartele anume primite sau o aplicație telefonică, a anunțat Primăria Oradea, marți, printr-un comunicat de presă.

Felul în care funcționează tomberoanele inteligente este explicat reprezentanților asociațiilor de proprietari, chemați anume la Primărie. O asemenea întâlnire a avut loc pe 1 octombrie.

„Au participat 80 de reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din zona Dacia – Decebal, primele insule urmând să fie montate săptămâna viitoare în cartierul Rogerius”, a transmis Primăria.

Fiecare eco-insulă este compusă din cinci containere închise, câte unul pentru deșeurile reziduale, biodegradabile, hârtie și carton, plastic și metal și pentru sticlă. Toate containerele sunt închise, având ușițe pentru deversarea deșeurilor în partea superioară. Ele se vor deschide doar după scanarea cardului anume conceput, indiferent că este fizic sau digital, disponibil într-o aplicație pe care orădenii și-o vor putea instala pe telefoanele mobile. Acest sistem controlat este menit să garanteze faptul că o anumită insulă va putea fi folosită doar de către locatarii blocului sau blocurilor la care a fost arondată.

„Cele mai importante avantaje ale insulelor ecologice sunt: implementarea principiului „plătești pentru cât arunci” pentru zona de blocuri, conștientizarea populației asupra importanței colectării selective, reducerea mirosurilor neplăcute, stoparea accesului altor persoane în afară de locuitorii arondați, dar și reducerea contaminării deșeurilor reciclabile”, a precizat și municipalitatea.

Fiecare apartament deservit de eco-insule va primi un card de acces. „Astfel, se apropie cardul, apare o înștiințare de acces, se deschide fanta cu o manetă și se aruncă deșeul în fanta deschisă. De menționat că doar deschiderile fantei vor fi monitorizate, nu și aplicarea cartelei. Mai exact, dacă un locatar apropie cartela de mai multe ori, dar aruncă deșeul o singură dată în fanta deschisă, doar aruncarea efectivă va fi monitorizată”, le-a explicat reprezentanților asociațiilor Vlad Vaipan, din partea firmei Europlast România SRL, care a comercializat eco-insulele.

Oradea va avea 375 asemenea insule ecologice, care vor înlocui treptat actualele incinte metalice. 

Vezi o prezentare video a eco-insulelor:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!