Parcarea subterană din Piaţa Independenţei "lăcrimează" pe la îmbinări. În urma ploilor din ultimele zile, în pereţii construcţiei au apărut infiltraţii de apă la toate nivelurile.

"Închideţi urgent parcarea!"

Cele mai multe infiltraţii au apărut în pereţii dinspre strada Independenţei şi cei din zona mediană a parking-ului care desparte cele două niveluri de la fiecare palier.

Fostul europarlamentar PSD Emilian Pavel a cerut printr-o postare pe reţelele de socializare închiderea parcării având în vedere că a identificat 30 de locuri în care apa se scurge pe tavan sau pereţi.

PSD-istul a cerut pe un ton dur demisia vinovaţilor, în frunte cu primarul Ilie Bolojan.

"Domnule încă primar, Ilie Bolojan, vă somez public să închideţi urgent parcarea de pe strada Independenţei, recent inaugurată, fără aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, până nu se întâmplă o nouă tragedie!", a spus Pavel, cerând pedepsirea vinovaţilor. "Vă solicit să luaţi măsuri pentru identificarea vinovaţilor pentru acest nou eşec al administraţiei dumneavoastră şi să vă daţi demisia cu toţii!", a scris social-democratul.

Emilian Pavel susţine că parcarea subterană nu prezintă siguranţă în exploatare.

"Aţi beneficiat şi de laude la nivel naţional pentru marele proiect şi marea reuşită, însă noi, orădenii, nu ne vom putea bucura în siguranţă de această parcare", a scris pesedistul.

"Prezintă siguranţă"

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta, care a coordonat construcţia parcării subterane din Piaţa Independenţei, susţine că aceasta este cât se poate de sigură.

"Domnul Pavel, în calitatea lui de politician care a coordonat şi inaugurat multe investiţii, dacă nu se simte în siguranţă, să nu parcheze acolo. Orădenilor le spun însă că parcarea prezintă siguranţă în exploatare pentru că altfel nu o deschideam", a spus Birta.

Potrivit viceprimarului, infiltraţiile de apă reclamate de Pavel se datorează modului în care a fost construită parcarea şi faptului că lucrările de hidroizolaţie nu au fost încă finalizate.

"Parcarea a fost construită din trei structuri: dinspre statuia Mihai Eminescu, zona de mijloc şi, ultima amenajată, cea dinspre sinagogă. Sunt trei construcţii distincte între care a fost lăsat, ca la poduri, un rost de dilatare care a fost acoperit provizoriu. Acesta a fost dezvelit zilele trecute pentru lucrări de hidroizolaţie, iar la ultimele ploi apa s-a prelins pe pereţi", a spus vicele.

Se finalizează hidroizolaţia...

Florin Birta a promis că infiltraţiile vor înceta cel târziu la începutul săptămânii viitoare. "În momentul de faţă se lucrează la hidroizolaţie. Problema infiltraţiilor se va rezolva la sfârşitul săptămânii după ce finalizăm lucrările", a susținut viceprimarul.

După cum BIHOREANUL a mai scris parcarea din strada Independenței a fost dată în folosință în urmă cu o lună fără a avea autorizația ISU privind siguranța la incendiu. Viceprimarul a afirmat la acea dată că autorizația este o simplă formalitate și, conform verificărilor făcute de ISU în teren, parcarea respectă toate condițiile de siguranță.

Luni, la prânz, Birta a declarat că municipalitatea va obține autorizația ISU cel târziu luna viitoare. "Astăzi vor fi depuse toate documentele la ISU spre verificare. În circa zece zile sperăm să avem un răspuns şi să primim autorizaţia", a zis vicele.

Parcarea subterană din Piaţa Independenţei are trei niveluri subterane, cu o capacitate totală de 460 de locuri. Lucrările, în valoare de 8,1 milioane euro, au demarat în urmă cu cinci ani şi au fost complicate de faptul că parcarea coboară cu 6 metri sub nivelul Crişului Repede.

Parkingul a fost deschis pe 25 iunie. Pentru a se obişnui cu parcarea în următoarele trei luni, orădenii pot parca aici cu titlu gratuit.