Familia lui Horia Chiva, copilul de 12 ani care a murit, în luna iulie, după ce a fost lovit când traversa o stradă din Oradea pe trecerea de pietoni, a protestat sâmbătă, în fața sediului parchetelor bihorene și a Palatului de Justiție.
La ora 10, părinții lui Horia, rude ale micuțului, colegi de clasă, dar și simpli orădeni impresionați de această tragedie, s-au adunat în fața sediului parchetelor din Bihor, de pe strada Aurel Lazăr. Cu toții sunt nemulțumiți de decizia luată vineri de Judecătoria Oradea de a-l plasa în arest la domiciliu pe șoferul vinovat de producerea accidentului, Alexandru Călin Buciuman.
Supravegheați de la distanță de două dube ale Jandarmeriei Bihor, protestatarii au aprins candele și au ținut în mâini pancarte cu mesaje adresate magistraților: „Judecătorule, dacă era ucis copilul tău, l-ai fi eliberat?”, „Indiferența ucide”, „Dreptate pentru Horia”, „Eliberarea criminalului vineri seara ca hoții???” sau „Magistraților, vreți să ne facem dreptate singuri?”.
„Justiția pare cam moartă”
Toți cei prezenți, puțin peste 20 de oameni, s-au declarat revoltați de măsura luată de Judecătoria Oradea, dar și de bâlbele procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care inițial au declarat presei că nu vor contesta măsura plasării șoferului în arest la domiciliu, considerând că, în contextul în care șoferul a fost trimis în judecată, 4 luni de arest sunt suficiente pentru ca el să conștientizeze gravitatea faptei comise, ca peste câteva ore să anunțe, că de fapt, s-au răzgândit, și vor depune o contestație la Tribunalul Bihor.
„Am venit în memoria copilului meu, să aprind o lumânare pentru el și pentru justiția din România, care se pare că e cam moartă. Eu mă întreb cine poate să hotărască că în 4 luni de zile criminalul a conștientizat ce a făcut. Pe mine nu mă interesează doar să conștientizeze, vreau să se facă dreptate, să fie pedepsit pentru moartea copilului meu, și sunt aici să trag un semnal de alarmă pentru toată lumea, să înțeleagă că nu se poate să acceptăm că judecătorii și magistrații să fie mână în mână cu criminalii”, a declarat Luiza Chiva (foto jos), mama copilului mort, la protestul pe care l-a organizat sâmbătă.
Susținătorii familiei Chiva spun că decizia judecătorilor este un semnal prost pentru întreaga societate.
„Urât, trist, pentru justiția română. Pe un om care fură o găină îl bagă la închisoare și nu mai are niciun drept, dar un criminal, un drogat, este lăsat acasă. Și copilul e mort de 4 luni de zile. Ce să mai așteptăm? Să încurajăm criminalii, bețivii și drogații? Tinerii ce să învețe? Că poate să se drogheze la volan, să bea, că oricum ajung acasă în pat, la căldurică și le face mama ciorbă”, a spus Natalia Trip, mama unui copil care a fost coleg de clasă cu Horia.
Susținuți de mama Patriciei Aktaa
La protest a venit și o altă mamă care ani la rând a căutat dreptate pentru fetița ei: Delia Scorțe, mama Patriciei Aktaa, o fetiță care a murit în 2010, din cauza unui malpraxis medical. Și ea este convinsă că magistrații trebuie să fie mai fermi, altfel fapte precum cea comisă de Buciuman se vor repeta tot mai des.
„Am venit în primul rând pentru că înțeleg durerea acestor părinți, le înțeleg disperarea de a căuta să facă dreptate pentru copilul lor, pentru că mi se pare nedreaptă decizia de a trata cu blândețe un criminal, pentru că mi se pare că se încurajează astfel de comportamente, tratând cu blândețe cazurile acestea, pentru că eu personal consider că justiția ar trebui să fie mult mai fermă în a sancționa aspru astfel de comportamente. Adică nu e în regulă să urci băut la volan, să ucizi un copil nevinovat și să rămâi în libertate”, a declarat Delia Scorțe (în stânga fotografiei de jos).
Femeia a mărturisit că încă speră că magistrații români vor accepta că trebuie să fie mai fermi, așa cum nu au fost nici în judecata vinovaților de moartea Patriciei. La 7 ani și jumătate de la moartea copilei, doctorița care nu a îngrijit-o cum trebuia, Georgeta Călinescu, a încasat 1 an de închisoare cu suspendare.
„Vreau să cred cu tărie că justiția într-un final va înțelege că trebuie să fie mult mai fermă când sancționează aceste cazuri. Nu știu dacă pot spune că 1 an cu suspendare este o sentință corectă pentru moartea unui copil. Mi-e greu să cred că e o decizie corectă. Dar cred cu tărie că Justiția își va da seama că trebuie să fie mult mai fermă”, a mai spus Scorțe.
Nu se lasă
După circa 40 de minute în care au stat pașnic în fața sediului parchetelor, protestatarii s-au mutat în Parcul Traian, unde au afișat aceleași mesaje în fața Palatului de Justiție. După circa 30 de minute în care au stat aici, Constantin Chiva, tatăl lui Horia, a lăsat unul dintre mesaje agățat în ușa Palatului de Justiție, iar apoi protestatarii s-au dus spre case.
Ei au anunțat că vor ieși și luni în stradă, determinați să se manifeste până când vor avea certitudinea că șoferul care l-a lovit pe Horia va rămâne în spatele gratiilor.
Decizia luată vineri de Judecătoria Oradea nu a fost definitivă, astfel că, cel puțin deocamdată, Alexandru Călin Buciuman a rămas în arestul Poliției Bihor. După ce este comunicată Parchetului, procurorii au la dispoziție 48 de ore să o conteste, iar apoi procesul se mută la Tribunalul Bihor.