Judecătoria Oradea l-a lăsat în arest la domiciliu pe Alexandru Călin Buciuman, şoferul de 25 de ani care, beat fiind la volan, a accidentat grav în luna iunie un băiat de 12 ani pe o trecere de pietoni din Calea Aradului, ulterior victima decedând la spital. Aflând de această decizie, părinţii copilului au anunțat organizarea unui protest, sâmbătă, în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Acasă, cu reguli stricte
Hotărârea instanţei de judecată a fost luată vineri, la aproape patru luni de la cumplitul accident care s-a produs la trecerea de pietoni de lângă Poliţia Municipiului Oradea, la intersecţia străzilor Calea Aradului și Traian Blajovici.
Conform informaţiilor publicate pe portalul instanţelor, Judecătoria Oradea a decis "înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Buciuman Alexandru - Călin (în stare de arest preventiv), în prezent deţinut în Penitenciarul Oradea, (…) cu măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile".
În plus, Buciuman trebuie să respecte o serie de condiţii stricte. El nu are voie să părăsească domiciliul fără permisiunea magistraţilor şi să nu comunice cu cei doi martori din proces. De asemenea, este obligat să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară şi în faţa instanţei ori de câte ori este solicitat. În cazul în care acesta încalcă cu rea-credinţă obligaţiile impuse, măsura arestului la domiciliu poate fi schimbată cu măsura arestării preventive.
Familia lui Horia Chiva, băiatul mort în urma accidentului, a aflat de această decizie de la avocata lor.
"După ce am aflat am decis să organizăm un protest împotriva acestei decizii, sâmbătă, de la ora 10, în fața sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Nu este normal şi moral ca şoferul, care ştim cu toţii că avut antecedente penale, să poată să stea liniştit la televizor în confortul casei. Este un pericol pentru societate. De aceea, aştept ca lumea să protesteze alături de noi împotriva criminalilor din justiţie" a declarat BIHOREANULUI Luiza Chiva, mama victimei.
Băut la volan
După cum BIHOREANUL a relatat anterior, în seara zilei de 22 iunie, Horia Chiva traversa Calea Aradului pe trecerea de pietoni, pe lângă trotinetă, când a fost lovit de un conducător auto care circula pe banda a doua dinspre centrul oraşului spre Ioşia. Şoferul a părăsit locul accidentului, dar ulterior a fost identificat şi reţinut de către poliţişti. În ciuda numeroaselor intervenţii chirurgicale, copilul a pierit în spitalul judeţean din Oradea după aproape o lună de tratament, pe data de 19 iulie.
Investigaţia efectuată a dezvăluit că şoferul Alexandru Călin Buciuman, în vârstă de 25 de ani, se afla sub influenţa alcoolului în momentul accidentului, prezentând o alcoolemie de 0,78 la mie în aerul expirat şi o concentraţie de 2,03 mg/l alcool pur în sânge. Buciuman a fost arestat preventiv, iar mandatul de arestare a fost prelungit, de atunci, în mod succesiv. La începutul lunii septembrie, acesta a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
Portret de teribilist
BIHOREANUL a scris că actul de acuzare dezvăluie şi alte aspecte care conturează profilul unui şofer cu comportament iresponsabil. Investigatorii au subliniat că doar în acest an, începând din 26 ianuarie şi până la momentul tragicului accident de pe Calea Aradului, Buciuman a fost sancţionat de şase ori, inclusiv pentru depăşirea limitelor de viteză.
Unul dintre incidente a avut loc pe 10 februarie, când a depăşit cu peste 50 kilometri pe oră viteza maximă permisă pe sectorul de drum pe care se deplasa, ceea ce a dus la suspendarea permisului său de conducere.
În plus, pe 26 aprilie, Buciuman a fost trimis în judecată într-un alt caz investigat de Parchetul Oradea, pentru efectuarea unor operațiuni financiare frauduloase, întrucât, conform anchetei, în perioada septembrie - decembrie 2022, a făcut 20 de depuneri, însumând peste 3.700 de lei, în contul său de pe o platformă de pariere online, folosind datele cardului bancar al unei alte persoane.
Familia a cerut semafor
Pe de altă parte, la câteva zile după moartea băiatului în spital, pe 25 iulie, trecerea de pietoni din Calea Aradului a fost vopsită şi dotată cu un "covor de frânare".
Susținând că măsura era inutilă, ulterior, părinţii au organizat mai multe proteste, cu zeci de participanţi, prin care au cerut montarea unui semafor cu buton în acea zonă. În luna septembrie, Comisia de circulaţie din cadrul Primăriei a decis montarea semaforului, ca urmare a insistenţelor familiei băiatului. Acesta va urma să fie amplasat în curând.
UPDATE. Vor contesta
Măsura dispusă de Judecătoria Oradea nu este definitivă, procurorii având la dispoziţie 48 ore de la comunicare ca s-o conteste.
Inițial, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie declaraseră presei că nu vor contesta decizia. După apariţia articolului pe site-ul BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, procurorul Marius Pop Blaga, a şi contactat publicaţia pentru a anunţa că vor ataca soluţia instanţei. "În urma analizei făcute în colectivul Parchetului, s-a decis că se impune formularea unei contestaţii împotriva soluţiei Judecătoriei Oradea", a declarat procurorul Pop Blaga.