Pentru locuitorii blocului de lângă noul restaurant McDonaldʼs Drive Thru din Oradea somnul a devenit o amintire. Proprietarii apartamentelor cu vedere către local încearcă să doarmă cu geamurile zăvorâte, storurile trase şi perna pe cap. Degeaba...

"Seara, după ora 19, când te-ai odihni după muncă, începe larma. Coada de maşini trece fix pe sub geamul meu. Când îşi pierd răbdarea, şoferii încep să tureze motorul, să îi claxoneze pe cei din faţă, să se certe pe priorităţi şi aşa o ţin până dimineaţă", povesteşte Radu Şimon, unul dintre vecini. Vecinii sunt atât de supăraţi încât vor să dea Primăria în judecată. Poate aşa se va mai sensibiliza...

Motoarele fast-food

Radu Şimon, proprietarul unui apartament cu vedere la MC Donald's Lacul RoșuInaugurarea restaurantului McDonaldʼs din strada Lacul Roşu 3, cel de-al treilea din Oradea şi al 96-lea din România deţinut de celebrul lanţ, a stricat Crăciunul vecinilor din zonă. Localul Drive Thru, unde clienţii comandă mâncare direct din maşină şi aşteaptă la coadă cu motorul pornit, funcţionează non-stop, tulburând somnul vecinilor. "Coada de maşini se formează seara pe la 7 şi tot creşte. În weekend, şirul de maşini se întinde până la podul Theodor Neş. Ţi-e şi groază să deschizi geamul de gălăgie şi fum", spune Radu Şimon (foto), proprietarul unui apartament cu vedere la local.

Orădeanul a ajuns să ştie poftele fiecărui client. "Aud din pat comanda şoferului în boxa de la Drive Thru: «Un meniu McChiken şi unuʼ McPuişor, cu două Coca Cola şi două plăcinte cu vişine». Parcă ar comanda de la mine din casă". Noaptea, localul atrage ca un magnet tinerii. "Povestesc, urlă, se ceartă... Dacă ieşi la ei să le ceri să facă linişte, te şi înjură. «Ce vrei? E spaţiu public!»", povesteşte Radu.

Tămbălăul durează toată noaptea, în zgomot de manele din boxele maşinilor, uşi trântite şi chicoteli ale tinerilor ieşiţi la ţigară. "Dimineaţa, pe la 6, când se răresc scandalagiii, vine camionul frigorific. Alimentează restaurantul cu instalaţiile de răcire pornite. Mai dormi dacă poţi!".

Belelele McDonaldʼs

Zgomotul este doar o parte a deranjului provocat de restaurant. "De când s-a deschis localul, trebuie să trag toate storurile şi perdelele ca să pot dormi. Reclama luminoasă a localului bate pe ferestrele mele", spune Cosmin, unul dintre vecinii de bloc.

Clienţii localului au invadat inclusiv străzile din jur. "Zilnic sună cineva la Poliţia Locală pentru că şi-a găsit ocupat locul de parcare de domiciliu şi, locul fiind strâmt, tot la câteva zile mai aud că a fost «frecată» maşina unui vecin", povesteşte bărbatul.

Cele 19 locuri de parcare de la restaurant sunt insuficiente, aşa că o parte dintre clienţi îşi lasă maşinile pe strada Vagonului, blocând accesul la curţile riveranilor. "De când s-a deschis restaurantul, strada, altădată liniştită, s-a umplut de maşini. Zilnic sunt certuri pe locurile de parcare", spune un orădean.

"Să se închidă!"

Supăraţi, locuitorii blocului din strada Ştefan cel Mare 68, cel învecinat cu localul, vor să ia măsuri. Membrii Asociaţiei de Proprietari Ştefan cel Mare 410 A s-au adunat de două ori în ultimele două săptămâni ca să decidă ce să ceară Primăriei. "Să închidă restaurantul la 10 seara, să mute circulaţia maşinilor de sub geamurile noastre înspre strada Lacul Roşu, să ne pună panouri antifonice sau să ne schimbe geamurile ca să nu mai auzim gălăgia de afară... Ceva trebuie făcut!", enumeră revoltat un localnic.

Silvia Olcian, administratoare asociaţie de proprietariOamenii vor să-şi apere interesele în instanţă. "Căutăm un avocat specializat în urbanism. Oamenii vor să ceară anularea Hotărârii de Consiliu Local 521 din 2021 prin care s-a decis construirea restaurantului, iar dacă nu se poate, despăgubiri pentru proprietari şi măsuri de reducere a deranjului", spune administratoarea asociaţiei de care aparţine blocul, Silvia Olcian (foto).

Locatarii sunt cu atât mai supăraţi cu cât restaurantul le-a stricat tot "vadul". "Un vecin care a vrut să îşi vândă apartamentul a fost refuzat de toţi clienţii: «Mulţumesc, nu vreau lângă McDrive»", povesteşte o proprietară.

"Ne-a promis că nu se face"

Orădenii spun că au fost înşelaţi chiar de primarul Florin Birta. "În campania electorală, în parcarea de la blocul ANL de peste drum, domnul primar ne-a promis că nu se va face aici niciun restaurant. Noi l-am crezut", spune administratoarea.

Riveranii s-au amăgit tot timpul că municipalitatea le va amenaja pe spaţiul viran de sub geamuri un parc sau o parcare. "La un moment dat s-a vorbit chiar că va fi un proiect de regenerare urbană, nu că se va face McDonaldʼs", povesteşte Olcian. Locatarii şi-au pledat cauza şi în faţa fostului viceprimar Arina Moş, responsabil pe probleme de urbanism, care a fost în teren pentru a analiza un proiect de regenerare urbană.

Promisiunile edililor le-au adormit oamenilor instinctul de conservare, fapt pentru care au reacţionat prea slab şi târziu, când municipalitatea a supus proiectul dezbaterii publice, iar apoi discuţiei în Consiliul Local. "Am trimis adresă Primăriei că nu vrem restaurant sub geam, dar degeaba. Nouă nu ne-a spus nimeni când se discută proiectul în Consiliu, ca să ne putem spune părerea, ci numai ne-am trezit anul trecut cu şantierul sub geam", spune femeia.

Regenerare urbană... cu local

Arina Moș, senator, fost viceprimar OradeaFostul viceprimar Arina Moş (foto), coordonatoarea Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din Primărie, în care s-a discutat de-a lungul timpului proiectul restaurantului, spune că a analizat situaţia la faţa locului. "Acolo era un teren insalubru, plin de bălţi, aflat în proprietate privată, iar proiectul de regenerare urbană a fost construirea acestui restaurant", explică dezarmant Moş, azi senatoare.

Proiectul s-a născut chinuit, dezbătut de 5 ori în CMUAT, în perioada 2019-2022. "Întotdeauna au apărut noi obiecţiuni, dar până la urmă s-a votat", spune unul dintre membrii comisiei. Întrebaţi dacă este normal ca un restaurant non-stop cu trafic auto să fie construit sub geamurile unui bloc de locuinţe şi împotriva voinţei locuitorilor, reprezentanţii Instituţiei Arhitectului Şef se ascund acum în spatele CMUAT. Şi al Biroului de presă al Primăriei. "Restaurantul McDonaldʼs a fost construit cu respectarea prevederilor legale", a venit răspunsul lor.

În mod previzibil, construcţia are avizul tuturor instituţiilor, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului până la Direcţia de Sănătate Publică. "Considerăm că «normalitatea», aşa cum aţi pus problema, trebuie analizată din perspectiva respectării normelor legale", spun, superior, reprezentanţii Arhitectului Şef.

Văzută de la înălţimea Primăriei, părerea locuitorilor direct afectaţi nu contează. "Este în regulă să ţinem cont de punctul de vedere al orădenilor, dar colegii urbanişti au fost de părere că este un proiect bun şi până la urmă CMUAT a decis în favoarea restaurantului", tranşează fosta viceprimăriţă.

"Poliţia să îşi facă datoria"

Florin Birta, primar OradeaÎn ciuda plângerilor orădenilor, primarul Florin Birta (foto) consideră şi acum că a ales cea mai bună soluţie. "Ca să facem un parc sau o parcare ar fi trebuit să iniţiem o expropriere cu care nimeni nu ar fi fost de acord. Proprietarul era în discuţii pentru vânzarea terenului cu 700.000 euro, bani pe care oraşul nu i-ar fi putut oferi". Primarul susţine că nu avea niciun temei să se opună proiectului. "Restaurantul are toate avizele, nu aveam ce face. După aceea putea veni McDonaldʼs să ne acuze de abuz, că nu îi dăm autorizaţie de construire".

În ceea ce priveşte reclamaţiile locatarilor, Birta este destul de clar. "Poliţia Locală împreună cu DSP poate măsura decibelii din apartamentele oamenilor. Dacă se constată depăşiri, restaurantului i se poate retrage autorizaţia şi suspenda activitatea", spune primarul, subliniind că doar activitatea de drive funcţionează non-stop, nu şi terasa restaurantului, aşa că vecinii nu ar trebui să fie deranjaţi de clienţii localului. "Poliţia va trebui să îşi facă datoria şi să intervină dacă pe timpul nopţii în zonă este gălăgie sau dacă şirul de maşini încurcă circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare", zice Birta.

Altfel spus, odată pocinogul făcut, edilii pasează responsabilitatea pe alte instituţii şi vorbesc cu lejeritatea celor care n-au somnul deranjat de larma unui local răsărit sub geam. Poate că în mod legal, dar nu tocmai moral...


COPIE LA INDIGO
"McLarma" din Nufărul

Scandalul apare la scurt timp după un val de reclamaţii similare lansate la sfârşitul anului trecut de circa o sută de locuitori din cartierul Nufărul împotriva restaurantului McDonaldʼs din zonă.

Sesizaţi de orădeni, angajaţii DSP Bihor au măsurat cu un sonometru nivelul zgomotului dintr-un apartament cu geamurile închise, care era de 24,5 decibeli, sub limita de 30 db prevăzută de lege. În schimb, în balconul deschis al unui vecin s-au înregistrat 57 db, peste limita legală de 45 db. Şi măsurătorile făcute de specialiştii Agenţiei de Mediu au arătat în exteriorul blocului depăşiri ale nivelului maxim de zgomot admis pe timpul nopţii.

Samuel Milian, șeful Poliției Locale OradeaTotuşi, municipalitatea nu a dat curs cererii locuitorilor de reducere a programului de activitate a restaurantului.

"Localul în sine nu provoacă poluare fonică, pentru a se putea lua măsuri împotriva lui", se scuză directorul Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian (foto). Acelaşi "blat" se întrevede şi în cazul McDrive-ului din Lacul Roşu. "Vom efectua măsurători la faţa locului, împreună cu DSP şi APM, iar, dacă din cauza aparaturii restaurantului vor apărea zgomote perturbatoare, vom aplica sancţiuni", spune Milian.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!